Her er din AMR

Som arbejdsmiljørepræsentant for Dagplejen i Vejen Kommune glæder Bente Skjøth sig over, at der i år bliver sat fokus på arbejdsmiljøet

Din tillids- og arbejdsmiljørepræsentant (I FOA Esbjerg er der 80 tillidsrepræsentanter og 87 arbejdsmiljørepræsentanter) gør hver dag et stort stykke arbejde for dig og dine kolleger. Men ved du helt præcist, hvem der er din TR/AMR, og hvad det er din tillids- og arbejdsmiljørepræsentant kan gøre for dig?

I år sætter FOA fokus på arbejdsmiljøet, og det glæder en af de garvede arbejdsmiljørepræsentanter i FOA Esbjerg, Bente Skjøth fra Dagplejen i Vejen Kommune.

- Der er i den grad brug for mere fokus på arbejdsmiljøet. Arbejdsgiverne har desværre en tendens til at nedprioritere området i forhold til andre problemer, siger Bente Skjøth.

Når det så er sagt, så er der de senere år sket fremskridt med arbejdsmiljøet, og der er kommet mere fokus på det. Vejen Kommune har blandt andet en aftale med Nordisk Krisekorps, hvor man blandt andet kan få fem samtaler med en psykolog, hvis der er brug for det. Nordisk Krisekorps bliver brugt mere og mere, fortæller Bente Skjøth.

Tillid og dialog

Mange års erfaring har lært Bente Skjøth, at især to ting kan være med til at give et godt arbejdsmiljø.

- Det er vigtigt, at arbejdsgiveren viser tillid til medarbejderen og tror på, at medarbejderen nok skal implementere nye tiltag uden, at de skal have pisken over nakken. Der er kommet mange nye tiltag, og det er vigtigt, at medarbejderne får tid til at tilpasse sig og når at få et ejerskab til de nye tiltag. Det går nemmere, når arbejdsgiveren viser tillid, understreger Bente Skjøth.

Det gælder både for arbejdsgiveren og medarbejderne, at det er vigtigt med en god dialog. Det gør det nemmere at fange eventuelle problemer i opløbet.

- Når jeg er ude i dagplejegrupperne, forsøger jeg altid at spotte eventuelle problemer – er stemningen god i gruppen? Byder alle ind eller er der nogle, der ikke siger noget? Måske tager jeg en snak med en under fire øjne, for det kan måske være svært at tale om problemer, når der er mange til stede, fortæller Bente Skjøth.

Både arbejdsgiver og medarbejdere har i sidste et fælles ansvar for arbejdsmiljøet, understreger Bente Skjøth

Tal faget op

Det er svært at rekruttere dagplejere og derfor er det vigtigt, at ”tale faget op.”

- For at sikre et godt arbejdsmiljø er det også vigtigt, at man er stolt af sit fag. Der er jo ingen, der vil søge ind i et fag, hvis ikke der er en stolthed over at være i faget, og dagplejere har mange kompetencer, og det er jo vigtigt at få talt op, pointerer Bente Skjøth.

I december måned 2018 blev der produceret en video, der netop viser, hvor mange kompetencer personalet i dagplejen har. Videoen kan du ser her.