Pressemeddelelse

Ny aftale sikrer uddannelse af tusindvis af pædagogmedhjælpere

Efter en lang periode med usikkerhed har regeringen sikret en pulje på 1,5 mia. til at opkvalificere og uddanne erfarne pædagogmedhjælpere til eksempelvis pædagogiske assistenter.

”Det bedste børneliv skaber vi ved at sikre, at så mange som muligt af de voksne i dagtilbud har en pædagogisk uddannelse og faglig indsigt i, hvordan man skaber trivsel og udvikling for børn. Derfor er det superglædeligt, at regeringen nu sikrer, at der bliver afsat midler til, at erfarne pædagogmedhjælpere kan få en pædagogisk uddannelse.”

Sådan lyder reaktionen fra formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen, efter regeringen har vedtaget at afsætte en pulje på samlet 1,5 milliarder kroner over de næste otte år til opkvalificering af allerede ansatte pædagogmedhjælpere.

Puljen var oprindeligt en del af aftalen om minimumsnormeringer, men røg i 11. time ud af aftalen. Derfor har der hersket usikkerhed om, hvorvidt pengene ville blive afsat til et kompetenceløft eller ej.

”Vi ved, at mange af de erfarne pædagogmedhjælpere er dygtige og vellidte. Nu understøtter vi, at flere af de mange erfarne pædagogmedhjælpere i vores daginstitutioner kan få mulighed for at blive uddannet til pædagog eller pædagogisk assistent i en voksen alder. Det er jeg meget glad for,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Især det, at ministeren sender et klart signal om, at aftalen skal føre til uddannelse af flere pædagogiske assistenter, glæder Kim Henriksen. Ikke mindst fordi netop den faggruppe kan sikre et hurtigt og varigt fagligt løft ude blandt børnene i institutionerne.

”Landet over har vi lige nu omkring 8.000 pædagogmedhjælpere, som er over 25 år, og kan tage den mere end tre år lange uddannelse til pædagogisk assistent på under et år. Det kan de, fordi de med deres årelange erfaring kan få merit for praksisdelen. Nu, hvor regeringen har sikret denne her pulje, gælder det bare om at få gang i uddannelsen af flere af dem,” siger Kim Henriksen.

Frem mod 2030 stiger børnetallet. Samtidig indføres der minimumsnormeringer, og tilsammen betyder de to forhold, at der bliver brug for omkring 14.000 flere ansatte på dagtilbudsområdet.

Flere kommuner er allerede godt i gang med at uddanne dedikerede, erfarne pædagogmedhjælpere til pædagogiske assistenter, og har eksempelvis indført jobrotationsordninger, hvor ledige træder ind og tager over, mens de allerede ansatte er på skolebænken.

”Det kan forhåbentlig give endnu flere smag for at arbejde inden for det pædagogiske område og sidenhen tage en uddannelse,” siger Kim Henriksen.

Allerede i 2023 sikrer puljen 100 millioner kroner til opkvalificering af pædagogmedhjælpere. De efterfølgende år drejer det sig om cirka 200 millioner kroner årligt.

Kontakt

Sektorformand Kim Henriksen, telefon: 31 62 32 33

Hent billede