Ung social- og sundhedshælper på besøg hos ældre
Social- og sundhedshjælper Pernille Breum (th) har kun otte timer og ønsker fuld tid. Her på besøg hos Henny Sørensen.
Foto: Jørgen True

Unge tvinges på deltid

Kun knap halvdelen af FOAs unge medlemmer har fuldtidsjobs.

Kun 45 procent af de unge FOA-medlemmer under 31 år er på fuld tid. Samtidig ønsker 78 procent af de unge at få en fast fuldtidsstilling.

Det viser en ny undersøgelse, som det seneste nummer af Fagbladet FOA, der udkommer i dag, fortæller om.

En af dem, der gerne vil op i tid, er 18-årige Pernille Breum, fastansat social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen i Slagelse.

Måtte ned på otte timer
“Da jeg var færdig med min uddannelse i juni, startede jeg på 30 timer, men fra januar måtte jeg gå ned på bare otte timer. Jeg vil gerne flytte hjemmefra, men med kun 4.000 kroner på kontoen hver måned, må det vente," siger hun til fagbladet.

Pernille Breum ser nu frem til sommeren, hvor hun igen har udsigt til to måneder på 30 timer. Fra august er hun tilbage i uvished og kan ikke engang regne med at beholde de otte timer.

“Fremtiden ser mørk ud. Jeg har søgt mange ledige stillinger," siger hun.

Meget få ledige jobs er fuldtids
De yngre medarbejderes jobønsker står i skærende kontrast til de timetal, der fremgår af stillingsannoncerne. Kun fire procent af de opslåede job for sosu-hjælpere var fuldtidsstillinger i fjerde kvartal 2011, viser FOA-Jobs annoncestatistik.

Forbundsformand i FOA Dennis Kristensen understreger, at flere timer og fuldtidsstillinger til dem, der ønsker det, er øverst på listen af krav ved trepartsforhandlingerne.

“Det er helt pjattet, at regeringen taler om forhøjet arbejdstid, hvis de, der ønsker at arbejde fuldtid, ikke har muligheden for det. Derfor skal trepartsforhandlingerne også handle om, at kommunerne får pligt til at sætte andelen af fuldtidsstillinger op," siger han.

Læs mere i Fagbladet FOA