Louise Sørensen sidder ved sin computer. Foran sig har hun pokalen fra DM i SOSU
Louise Sørensen har skrevet op mod 50 ansøgninger til job som social- og sundhedsassistent. Til trods for at hun vandt DM i SOSU, er samtlige ansøgninger blevet kvitteret med et afslag.
Foto: Heidi Lundsgaard

Danmarksmester kan ikke få arbejde

Louise Sørensen vandt under sin uddannelse DM i SOSU. Næsten et år efter hun blev færdiguddannet, har hun stadig ikke fået arbejde som social- og sundhedsassistent.

Selv om man har papir på, at man er én af landets bedste til sit fag, er det langt fra ensbetydende med et godt job. Arbejdsløshed er nemlig blevet et kæmpe problem inden for fag, hvor jobmulighederne tidligere var gunstige. Det skriver Fagbladet FOA torsdag.

Et eksempel Louise Sørensen fra Kolding på 24 år. Hun blev færdig som social- og sundhedsassistent for næsten ét år siden. Under sin uddannelse vandt hun DM i SOSU. Hun har nu forgæves søgt et halvt hundrede stillinger. Det har fået hendes selvtillid til at falme.

"Hver gang man får afslag, er det op på hesten igen. Og i starten er det også let nok. Det er det bare ikke, når man får det 20. afslag," fortæller Louise Sørensen til Fagbladet FOA.

FOA TV

23 Video

Rotation skaber jobs

Mange unge nyuddannede sosu’er har svært ved at få arbejde. Det har de en løsning på i Slagelse.

Mange nyuddannede er arbejdsløse
Louise Sørensen er langt fra den eneste nyuddannede sosu-assistent, der står i denne situation. Ifølge en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er arbejdsløsheden blandt nyuddannede sosu-hjælpere, sosu-assistenter og neurofysiologiassistenter steget fra 1,9 procent for årgang 2007 til 7,7 procent for årgang 2010. Det svarer til en firedobling.

Ifølge Mie Dalskov Pihl, der er senioranalytiker i AE er situationen endda siden blevet forværret.

"Det, der har gjort rigtig ondt i den offentlige sektor, er først sket fra slutningen af 2011. Og da nyuddannede altid har en højere ledighed end andre, peger alt i retning af, at tallet vil være meget højere," siger hun.

Frygter at glemme sin viden
Nanna Højlund, forbundssekretær i FOA, efterlyser hjælp til de arbejdsløse nyuddannede.

"De kunne for eksempel komme i jobrotation, så de kunne få noget erfaring. Hvis de er ledige længe, risikerer vi, at de mister deres kvalifikationer," udtaler hun.

Louise Sørensen deler denne frygt:

"Jeg føler, min viden går i glemmebogen, når jeg ikke arbejder med den."