Børn i udsatte positioner
Børn i udsatte positioner er et af de otte temaer, der er beskrevet i et fælles pædagogisk grundlag. Det grundlag skal i bruge i jeres arbejde med den styrkede pædagogiske læreplan.
Arbejdet med børn i udsatte positioner er en del af det pædagogiske grundlag. Målgruppen er børn, der ved skolestart er i risiko for at mangle viden og færdigheder til at komme godt i gang med livet i skolen.
Med udgangspunkt i barnets udfordringer, rettes det pædagogiske fokus på at give det mestringsoplevelser i lege eller aktiviteter, hvor dagplejeren har positive forventninger til barnet.
Opmærksomhed på mulig udsathed
Dagplejeren skal være meget opmærksom og reagere på tegn i børnegruppen på mulig udsathed – har barnet ændret adfærd, udviklingsmønster eller viser tegn på mistrivsel?
Dagplejeren skal vende enhver bekymring for et barn med dagplejepædagogen og forældrene.
Dagplejerens opgaver
Dagplejerens opgaver med børn i udsatte positioner er, at
- støtte alle børn i positive mestringsoplevelser
- understøtte at alle børn, uanset forudsætninger og baggrund, oplever at være en del af børnefællesskabet
- pædagogiske indsatser målrettet det enkelte barn foregår så vidt muligt ved, at andre børn også deltager i aktiviteten.
Cases: Sådan kan du i dagplejen arbejde med børn i udsatte positioner
I Pjecen ”Sådan bruger du det pædagogiske grundlag” kan du læse mere om, hvordan du konkret kan arbejde med børn i udsatte positioner, blandt andet kan du få inspiration og viden fra en case.
Læs ”Sådan bruger du det pædagogiske grundlag”