De nye overenskomster er vedtaget.
Der er udsigt til lønstigninger, efter at de nye overenskomster er vedtaget. Illustration: Jørgen Stamp.

OK15: Nye overenskomster vedtaget

Mere end 90 procent stemte ja til de nye overenskomster. Det betyder blandt andet mere i løn med maj-lønnen.

Opdateret 16. april 2015 kl. 14.50.

Afstemningen om de nye overenskomster er netop afsluttet. 94,4 procent stemte for på det kommunale område, mens 91,8 stemte for på det regionale område. Dermed erstatter de nye overenskomster de gamle med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2015.

De nye overenskomster betyder blandt andet, at de lønforhøjelser, der er aftalt til at træde i kraft 1. april i år, bliver udbetalt med maj-lønnen. Da stigningen gælder fra 1. april, vil der være to måneders forhøjelser med i maj-lønnen.

”Resultatet af forhandlingerne er det bedste, vi har opnået i løbet af den økonomiske krise og dermed bedre end i 2011 og 2013,” siger forbundsformand Dennis Kristensen til Fagbladet FOA. Han fremhæver reallønsfremgang og midler til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø som vigtige resultater.

Afstemningsresultatet betyder også, at der ikke bliver konflikt.

Læs mere: OK15-tema

Høj stemmeprocent
80.018 af de i alt 158.672 stemmeberettigede har afgivet en gyldig stemme. Det svarer til en stemmeprocent på 50,4 procent. Det er ifølge forbundsformanden flot, da stemmeprocenten ved seneste afstemning i 2013 endte på 31,6 procent.

"Jeg er rigtig glad for den betydeligt højere stemmeprocent sammenlignet med 2013. Det at tage stilling til sine fremtidige arbejdsvilkår er noget af det aller vigtigste," siger Dennis Kristensen. For ham handler det om at gøre afstemningen så tilgængelig for medlemmerne som mulig.

”Vi har lagt afstemningsformen om, så alt foregår elektronisk. Det har vi været meget spændt på, men jeg opfatter den høje stemmeprocent som et signal om, at medlemmerne har taget godt i mod den nye form,” siger Dennis Kristensen.

Digital succes
Og meget tyder på, at FOAs formand har ret. I hvert fald viser en medlemsundersøgelse om afstemningen, at 79 procent følte sig godt informeret, inden de stemte.

Og næsten alle svarer, at deres samlede oplevelse af at stemme elektronisk var meget god eller god – for 8 ud af 10 var oplevelsen meget god.

”Det er den nemmeste måde, jeg nogensinde har stemt på,” konstaterer en stemmeafgiver for eksempel i et kommentarfelt til undersøgelsen.

Læs mere: Medlemsundersøgelse om afstemningen ved OK15