Kødsovs af kalvehjerte

Nogle gange er det de mest velkendte og trygge retter, der baner vejen for nye råvarer. Her er det kødsovs og kartoffelmos, der introducerer indmad, selleri og kålrabi.

Tanken er ikke at indmad og rodfrugter skal skjules og listes i børnene. Hvis det er muligt, så lad endelig børnene se hvordan et kalvehjerte ser ud med dets årer, kamre og forgreninger. Hvis de kan hjælpe med at skære kålrabi og selleri ud, går det garanteret også kun nemmere med den lidt alternative mos.

Kødsovsen kan klare sig selv det meste af tiden. At den får lov at passe sig selv, giver den samtidig en meget intens og tæt smag. Kødsovsen kan laves i større portioner, så der er noget til at komme i fryseren og kan også laves 1-2 dage, før den skal spises.

Til: 2+2 eller 10 børn

Du skal bruge

  • 700 g kalvehjerte
  • 2 spsk. olivenolie
  • ½ dl. æbleeddike
  • 200 g revet gulerod og selleri (eller andre rodfrugter)
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. frisk eller tørret timian
  • salt og peber
  • 2 dåser hakkede flåede tomater

Sådan gør du:

  1. Udvand kalvehjertet i rindende, koldt vand i ca. 10 min. Skær herefter blodårer, sener og hinder af. Skær hjertet ud i mindre stykker, og hak det i en kødhakker.

  2. Varm en gryde op med olien, og steg det hakkede kød i 3-4 min., så det får lidt farve. Tilsæt eddiken, og lad den koge ind i kødet, så der ikke er mere væde i gryden.

  3. Tilsæt de revne rodfrugter, hakket løg og hvidløg, timian, salt og peber, og vend godt rundt. Kom herefter de flåede tomater i gryden, og bring det hele i kog.

  4. Kom låg på gryden, og sæt den i ovnen ved 160 grader i 60-70 min.

  5. Server kødsovsen med selleri-kålrabimosen. Den er også god med pasta, ris eller kartoffelmos.

Tip! Lav evt. en stor portion, som kan fryses eller bruges i en lasagne dagen efter.

Selleri-kålrabimos

Til: 2+2 eller 10 børn

Du skal bruge

  • 600 g selleri
  • 400 g kålrabi
  • 40 g smør
  • 3 dl sødmælk
  • 1-2 spsk. æbleeddike
  • salt og peber

Sådan gør du:

  1. Skræl selleri og kålrabi, og skær dem i grove stykker. Dæk med vand i en gryde, tilsæt lidt salt, kom låg på gryden, og bring gryden i kog. Lad det koge til rodfrugterne er møre (ca. 20 min.). Hæld så vandet fra, og lad gryden med indhold stå et par min. og dampe af.

  2. Varm smør og mælk op i en anden gryde.

  3. Mos de kogte rodfrugter med et piskeris eller en kartoffelmoser, og tilsæt så den varme mælk og smør lidt af gangen, mens du rører. Pas på ikke at piske for meget i mosen - så risikerer den at blive klistret. Smag mosen til med lidt eddike og salt og peber.

Tip! Spis mosen til kødsovsen - eller som en selvstændig frokostret med lidt ristet bacon på toppen. Den er også god kold som smørelse i en sandwich, på rugbrød eller som dip. Rester af mosen kan du komme i et fad og bage som en gratin.

Kødsauce af kalvehjerte. Foto: Maria Petersen

Nogle gange kan velkendte retter, som kødsovs og kartoffelmos, bane vejen for nye råvarer. (Foto: Maria Petersen)