Pressemeddelelse

Budgetforlig i regioner: Velfærden får ro – men udvikles næppe

Trods god økonomiaftale skal regioner finde besparelser for mindst en halv milliard kroner. Små skridt i den rigtige retning, men langt fra et sundhedsvæsen i bedring, mener FOA.

Under overskriften ’Medarbejderne skal kunne følge med’ præsenterede Danske Regioner i denne uge samtlige budgetforlig for de fem regioner.

Samlet set er der besparelser for omkring 500 millioner kroner. Det skal ses i forhold til sidste års budgetforlig, der varslede besparelser for det dobbelte – en milliard kroner.

”Patienten er i behandling, men er langt fra kureret, hvilket også ses i ordlyden fra regionerne selv. Det bedst mulige scenarie for det næste år ser ud til at være, at sundhedsområdet nu får ro, og medarbejderne lidt bedre muligheder for at følge med,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

”Men medarbejderne i regionerne skal fortsat løbe stærkt. På trods af mere effektive behandlingsforløb, så mærker FOAs medlemmer konsekvenserne af travlheden i deres arbejde. Derfor er det også vigtigt, at de ansattes arbejdsmiljø er i fokus, og regionerne dermed er en attraktiv arbejdsplads for de nuværende ansatte, og for de mange medarbejdere, der skal rekrutteres til området,” siger han.

I de fleste forlig ser psykiatrien ud til at blive prioriteret højere end i de foregående år.

”Psykiatrien har hårdt brug for et løft. Og det ser heldigvis ud til, at regionerne tilfører midler – også udover det, der er afsat i finansloven,” siger Thomas Enghausen.

Regionerne fik tilført 1,5 milliarder kroner i økonomiaftalen tidligere på året. Mange af pengene går til at sikre befolkningsudviklingen med flere ældre og til stigende medicinudgifter.

”Netop befolkningsudviklingen og medicinudgifterne har de sidste mange år gjort, at velfærden har været nedadgående – der har simpelthen ikke været afsat penge til det. Også i år har flere regioner store problemer med at holde det budget, der blev lagt sidste år, og samtidig er regionerne belastet af de mange omflytninger og nybyggerier af supersygehusene med tilhørende sparekrav” siger han.

Kontakt

Thomas Enghausen, telefon: 30 71 75 97

Hent billede i høj opløsning