Pressemeddelelse

3 ud af 4 ældrechefer: Der bør uddannes flere SOSUer

Kommunerne mangler SOSU-personale. 76 procent af ældrecheferne mener, at der bør uddannes flere SOSU-hjælpere og -assistenter end i dag

Langt de fleste danske kommuner kæmper med at rekruttere SOSU-personale nok til at hjælpe de plejetrængende borgere. Og det problem ser kun ud til at blive endnu større i fremtiden. I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for FOA, siger 76 procent af kommunernes ældrechefer, at de mener, at der bør uddannes mere social- og sundhedspersonale i fremtiden.

"Det er positivt, at kommunernes ældrechefer også kan se, at vi uddanner for få social- og sundhedsfaglærte i dag. Til det må jeg sige, at det bare er med at komme i gang. Vi holder dem i hvert fald ikke tilbage," siger formand for FOAs social og sundhedssektor, Karen Stæhr.

Frem til 2040 vil der komme næsten 260.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er en tredjedel af social- og sundhedspersonalet i dag ældre end 55 år, og vil derfor forlade arbejdsmarkedet inden for en overskuelig fremtid. Tal fra fagforbundet FOA viser, at der i 2026 er behov for at tiltrække næsten 40.000 SOSU-ansatte i kommunerne alene som følge af aldersændringer.

Halvdelen af ældrecheferne siger til Epinion, at de i dag har udfordringer med at skaffe tilstrækkelig med elever til social- og sundhedsuddannelserne.

"Vi skal gøre det mere attraktivt at søge ind på SOSU-skolerne, og vi skal tale det sundhedsfaglige arbejde og det menneskelige aspekt ved jobbet op," siger Karen Stæhr.

Hun understreger, at det ikke kun er et spørgsmål om anerkendelse og indstilling. Det er også nødvendigt at kigge på økonomien både under uddannelsen og bagefter.

"Det er nødvendigt at kigge på de SOSU-ansattes lønniveau, hvis vi skal tiltrække og fastholde flere, og der er heller ingen tvivl om, at det, at eleverne skal på SU det første halvår, afholder mange med familie og forpligtelser i at søge ind på uddannelserne," siger Karen Stæhr.

Læs undersøgelsen her