Foruden forbundsformand Mona Striib stod også FOAs fire sektorformænd til rådighed, når de mange fremmødte medlemmer ville have svar på spørgsmål om løn, arbejdsvilkår eller noget tredje.
Foto: Inge-Marie Krøier Sørensen

2.000 FOA-medlemmer har debatteret løn og arbejdsvilkår med FOAs politiske top

De offentlige overenskomstforhandlinger (OK24) nærmer sig, og i den forbindelse har FOA afholdt fem debatmøder, hvor de fremmødte medlemmer har fået mulighed for at gå i direkte dialog med FOAs politikere. Spørgsmål om løn har fyldt meget, men også manglen på kolleger er blevet italesat ved alle fem møder.

Er FOAs medlemmer presset på økonomien? Løber de stærkt ude på arbejdspladserne? Og mangler de kolleger? Ja, ja og ja!

Efter at omkring 2.000 medlemmer har deltaget i FOAs fem debatmøder er det blevet slået fast med syvtommersøm, at inflationen fortsat presser rigtig mange. Det samme gør de arbejdsvilkår, mange FOA-medlemmer arbejder under, hvor tidsplanerne bliver strammere, opgaverne flere og kollegerne færre.

Der har været delt frustrationer og rørende beretninger fra alle hjørner af Danmark, og spørger man forbundsformand Mona Striib, har de fem møder været en stor succes:

”Det har simpelthen været så fedt at komme ud og møde medlemmerne, om end det også har vakt bekymring, for nogle af de historier, de fremmødte medlemmer har fortalt, har været decideret hjerteskærende. For mig at se understreger det bare, hvor pressede vilkårene er ude på arbejdspladserne, og hvor meget der fortsat kæmpes med at få lønnen til at slå til. Det er de udfordringer, vi forventer at tage med ind i overenskomstforhandlingerne efter nytår, og forhåbentlig vil resultatet lette en del af det pres, FOAs medlemmer er udsat for,” siger hun.

Mona Striib har lavet en række videoer fra debatmøderne. Dem kan du se på hendes Facebookprofil.

Fem store Forsamlingshuse
De fem debatmøder har været afholdt i rendyrket forsamlingshus-stil, hvor man fra start har kunnet få stillet den værste sult og tørst. Herefter har forbundsformanden taget ordet og rammet aftenerne ind. Men det har i høj grad været publikum, der var de vigtigste fremmødte.

De mange fremmødte FOA-medlemmer har delt deres historier blandt andet om, hvordan lønnen ikke rækker til dagen og vejen, og i nogle tilfælde er der blevet luftet frustrationer over, at man ved de offentlige overenskomster fortsat giver lønstigninger i procenter og ikke i kroner og ører, som ellers ville komme de lavtlønnede til gode.

Aftenerne blev rundet af med musikalske indslag fra enten Thomas Buttenschøn eller Alberte Winding og Andreas Fuglebæk, der på hver deres måder fik bragt smilene frem hos de fremmødte.

Helle Winzent Vilain, der er SOSU-assistent og tillidsrepræsentant, deltog i det første af møderne, og hun tog efterfølgende hjem til Høje Taastrup kommune med masser af stof til eftertanke:

”Der har været en fin tone, og det er vigtigt for det, man tager med hjem. Det var et respektfuldt rum. Det har helt sikkert været tiden værd. Det er klart, at det ikke er alt, der vedkommer mig, men jeg synes alligevel, det er relevant at lytte med på,” sagde hun efter debatmødet i København og forklarede:

”Man kan ikke bare brokke sig i kulissen. Er man utilfreds, må man også aktivt tage ansvar.”

Næste skridt: OK24
FOAs politiske top var, udover Mona Striib, også repræsenteret ved formændene for de fire sektorer, og de har taget alle spørgsmål, frustrationer og rørende beretninger med til det videre forløb om OK24, hvor det næste skridt er, at FOA som samlet forbund udtager sine krav.

Efter nytår starter så de egentlige forhandlinger, og i løbet af foråret skulle det hele gerne falde på plads i form af fornyelse af de mange overenskomster, FOA forhandler på det offentlige område.

FOA Aarhus lavede en rigtig fin film fra debatmødet i Region Midtjylland. Den kan du se HER

Fagbladet FOA har ligeledes dækket det første møde i rækken, og deres reportage kan du læse på deres hjemmeside.