Ny kampagne: Lav budgetloven om og få råd til mere velfærd

Tænk lige, hvis 122.500 ældre kunne få en ekstra times rengøring om ugen. Pengene er der faktisk, men kommunerne sender dem retur til staten på grund af budgetloven. Det handler FOAs minikampagne om.

Fra mandag den 13. september og to uger frem kører FOA en minikampagne for at rette op på budgetloven. Budgetloven betyder, at landets kommuner bruger færre penge på velfærden, end der er afsat.

”Vi går glip af velfærd for milliarder. Det råber vi højt om i en ny kampagne rettet mod kommuner og Christiansborg,” siger Thomas Enghausen, forbundsnæstformand, der er politisk ansvarlig for den nye kampagne. 

2.900 millioner 
Sidste år havde kommunerne et samlet underforbrug på svimlende 2.900 millioner kroner. Penge, der kunne og burde gå til velfærd. På grund af budgetloven kan pengene dog ikke bruges året efter. 

Underforbruget kunne fx have givet en times ekstra rengøring om ugen til 122.500 hjemmehjælpsmodtagere over 65 år. 

Man kunne også have givet de godt 38.000 ældre på landets plejecentre, hvad der svarer til 3,6 timers ekstra hjælp om ugen for de penge. 

Eller også kunne alle 715.000 børn mellem 6-16 år kunne have fået et års gratis medlemskab af den lokale idrætsklub samt en skolecomputer.

”Regneeksemplerne viser, hvor stor en forskel kommunernes underforbrug har for vores ældre, vores børn og for vores velfærd. Det er den forskel, vi understreger i kampagnen,” siger Thomas Enghausen. 

Kampagnen kan ses over hele landet i form af avisannoncer, digitale annoncer, sociale medier mv. Du kan læse mere om kampagnen på kampagnesitet eller læs FOAs krav til en ny budgetlov her.