FOA efter dokumentar om handicapfirma: Brug for opgør med svindlere

DR viste onsdag aften dokumentaren ’Handicapsvindleren’ som afslører svindel i et privat handicapfirma.

Her har bagmanden Sabit Tüfekci gennem selskabet Caresupport snydt ansatte for millioner af lønkroner og bragt hjælpen til de handicappede borgere i fare.

”Det er usselt, at man på den måde udnytter handicappede og deres handicaphjælpere til selv at score penge.”

”Det skal ikke være muligt for folk som Sabit Tüfekci at beskæftige sig inden for det her område,” siger sektorformand i FOA Torben Hollmann

Det er ikke første gang, Sabit Tüfekci har svindlet for borgernes skattekroner. Også tilbage i 2011 blev hans daværende selskab Handigruppen afsløret i massiv svindel. 

Kommuner skal undersøge virksomheder

Fra 2018 har virksomheder, som har arbejdsgiveransvaret i de såkaldte BPA (borgerstyret personlig assistance) -ordninger, skulle gennem en godkendelsesproces hos socialtilsynet. Den godkendelse har Caresupport aldrig fået.

Alligevel har virksomheden kunne agere arbejdsgivere for handicaphjælpere i Høje-Taastrup Kommune.

”Det er under al kritik. Hvis vi skal sikre ordentlige løn- arbejdsforhold for handicaphjælperne og en stabil hjælp til borgerne, er det første, kommunerne skal gøre, at tjekke om virksomheden er godkendt og dermed underlagt tilsyn,” siger Torben Hollmann.

Handicapområdet er under pres

Kommunerne har også et ansvar i at sikre, at det beløb, den handicappede eller virksomhed, som påtager sig arbejdsgiveransvaret, modtager i en BPA-ordning, kan dække ordentlige løn- og arbejdsvilkår for handicaphjælperne.

De senere år er der nemlig forsvundet dele af lønnen i kommunernes jagt på besparelser på handicapområdet. I blandt andet København er den overenskomstsikrerede sjette ferieuge forsvundet og samtidig spekulerer kommunen ifølge Muskelsvindfonden i at underbetale via rådighedsvagter.

”Konsekvensen bliver jo, at man enten tiltrækker fuskere som underbetaler sine medarbejdere eller ikke leverer det, de får betaling for eller at borgerne ikke kan tiltrække handicaphjælpere, fordi vilkårene er for ringe,” siger Torben Hollmann.