Ny aftale betyder, at offentligt ansatte skal holde op til fem resterende fridage under coronakrisen

Parterne på det statslige, det regionale, og det kommunale arbejdsmarked har indgået en aftale med regeringen om, at ansatte kan blive bedt om at afvikle frihed i de kommende 14 dage.

I forlængelse af statsminister Mette Frederiksens opfordring til, at også offentligt ansatte afvikler ferie, mens de er hjemsendt, har regeringen indgået en aftale med arbejdsmarkedets parter på det statslige, det regionale og det kommunale område.

Aftalen betyder, at hjemsendte, som ikke er i arbejde, skal afvikle op til fem dages ferie/frihed i ugen op til påske og resten i ugen efter.

Det man afvikler kan både være feriedage, sjette ferieuge, afspadsering og flextid. Det kan også være omsorgsdage og seniordage, hvis medarbejderen har ønske om det. Arbejdsgiveren og den ansatte beslutter sammen, hvilken type frihed der skal anvendes, samt hvornår friheden skal afvikles. Arbejdsgiveren har mulighed for at varsle ferie med dags varsel, men opfordres til at varsle tidligst muligt. Har man ikke mere ferie tilbage i år, kan der ikke anvendes ferie fra næste ferieår.

Det sidste har været magtpålæggende for forbundsformand i FOA, Mona Striib:

“Det betød rigtig meget for mig, at vi ikke bad personale bruge næste års feriepulje. Rigtig mange får brug for at holde ferie og lade op igen oven på denne omgang,” siger Mona Striib til Fagbladet.

Statsministerens initiativ
”Det er statsminister Mette Frederiksen, der har forlangt en aftale. Alle faglige organisationer står bag aftalen. Det er jeg glad for. Det er et bidrag fra fagbevægelsen til at få Danmark til at hænge sammen i denne krisetid – og det svarer også meget godt til, hvad der er aftalt på det private arbejdsmarked. Man kan godt sige, at det er en pæn portion solidaritet fra en stor gruppe af offentligt ansatte,” fortæller Mona Striib.

”Aftalen gælder altså for de hjemsendte. Den gælder ikke for de medlemmer – og det er de fleste i FOA – der knokler løs i disse dage. De får deres ferie og afspadsering som aftalt. Har man rådighedsvagt, så står man i sagens natur ”til rådighed” og skal ikke holde ferie.”

Mona Striib er godt tilfreds med, at det er lykkedes at lave en aftale, der skaber en tryghed for at beholde sit job og en tryghed for, at statsministeren ikke erklærer nødretstilstand.

“Når det skulle være, er jeg tilfreds med denne rammeforståelse, vi har fået skabt. Som fagforening er man aldrig begejstret for indgreb over for medlemmer. Men i denne situation er det det bedste og det nødvendige at gøre,” siger Mona Striib.

Der vil være modstand
Hun er klar over, at ikke alle medlemmer vil synes, at det er en god idé at blive bedt om at afvikle frihed.

“Langt de fleste har en meget stor forståelse for, at det her er nødvendigt. Men jeg tror også, at nogen vil blive dybt frustrerede og vrede,” siger hun og tilføjer, at alt efter hvilket område man arbejder på, kan der være forskellige forståelser i situationen” siger Mona Striib.

FOA vurderer er, at 70 procent af medlemmerne er på arbejde i denne tid. Og ud af de 30 resterende procent indgår meget store grupper i beredskab, som betyder, de kan blive ringet op om aftenen for at skulle deltage i nødpasning dagen efter. Er man en del af det beredskab, er man ikke omfattet af aftalen.