Overvågningskamera

Foto: Colourbox

Skjulte optagelser må ikke vises i tv

Vestre Landsret fastholder forbud om at vise skjulte optagelser fra plejecenter i Aarhus.

Vestre Landsret stadfæstede tirsdag byrettens afgørelse om, at en dokumentar der bruger skjulte optagelser af borgere og personale på Kongsgården i Aarhus, ikke må vises.

”Det er godt og vigtigt, at der ikke bliver vist noget, som krænker enten de ansattes eller borgernes rettigheder,” siger forbundsformand i FOA Mona Striib.

Politikere bør ikke blande sig i rettens afgørelser

Efter byrettens afgørelse tidligere på året om at nedlægge fogedforbud mod at vise billeder optaget skjult på plejecentret Kongsgården, fulgte en debat blandt byrådspolitikerne om at tilbagekalde anmeldelsen af TV2, som står bag optagelserne, så dokumentaren alligevel kan vises.

”Uanset om det er juridisk muligt eller ej, bør man som politiker passe overordentligt meget på med på den måde at tilsidesætte retsvæsenets afgørelse. Der er en grund til, at det ikke er lokalpolitikere, der sidder og afgør, om noget kan vises eller ej,” siger Mona Striib.

Problemer er generelle og langt fra nye

Hun mener derimod, at politikerne skal fokusere deres energi på at rette op på de generelle vilkår i ældreplejen.

”Problemerne på Kongsgården eller på de andre plejecentre i Aarhus Kommune er ikke opstået henover natten. De har eksisteret i mange år og er et resultat af manglende prioritering af ældreområdet i kommunens budgetter. Helt tilbage i 2011 blæste FOA alarm over forholdene, hvor én nattevagt skulle tage sig af 60 beboere på Kongsgården.”

”Politikerne har haft mulighed for at handle adskillige gange, når de pårørende eller medarbejderne har råbt op om forholdene. Det er forstemmende, at der skal en sag i pressen til, før man får øjnene op for problemerne. Det bør ikke være en nødvendighed som politiker at se skjulte optagelser, før man retter op på en udsultet ældrepleje,” siger Mona Striib.