Louiselund
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard flankeret af nogle af tillidsfolkene og de ansatte i Hørsholm. Ministeren fik både kaffe og en besked om at gennemføre den tidligere tilbagetrækning med hjem.

Sosu på 72 til ministeren: Jeg fortsætter med at arbejde

Minister i dialog med social- og sundhedsansatte om tidlig tilbagetrækning.

Forslaget om differentieret tilbagetrækning på arbejdsmarkedet er nu ved at være klart. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard var mandag til eftermiddagskaffe på plejecenteret Louiselund i Hørsholm for at høre, hvad en række social- og sundhedsansatte siger om det kommende forslag.

Hummelgaard er ved at lægge sidste hånd på den nye ordning, og han tør i dag godt love, at forslaget er grydeklart den dag, hvor de igangværende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked er overstået. Det er formentlig i april. 

Og rundt om kaffebordet er der massiv tilslutning til forslaget. Nogle vil gå på den nye ordning præcis den dag, de har muligheden for at trække sig tilbage. Arbejdet er hårdt – og det gælder også om at få nogle gode år efterfølgende, lyder argumentet.

Men tillidsrepræsentanten, Marita Christensen, har det lidt anderledes. Hun er 66 – har været tillidsrepræsentant i 19 år. Hun startede som sygehjælper, da hun var 22, og havde fået sine to børn.

”Nej, jeg fortsætter foreløbig. Jeg tager et år ad gangen,” siger Marita Christensen. Hun er fast nattevagt. Hendes erfaring og indsigt gør god gavn om natten – og ikke en nat er ens, forklarer hun.

Marita Christensen har arbejdet 44 år – hun er dermed præcis i den målgruppe, som den kommende ordning ifølge ministeren er tiltænkt. Ordningen skal gælde folk, der er kommet tidligt på arbejdsmarkedet i de fag, der traditionelt er hårde ved fysikken.

Peter Hummelgaard er fuld af respekt for holdningen hos Marita Christensen, og han lægger vægt på, at et nyt tilbud om tidligere tilbagetrækning, kun er den ene side af mønten. Det drejer sig også om at tilgodese folk, der har lyst og mulighed for at blive på arbejdsmarkedet.

Og Marita Christensen står ikke alene. Hendes kollega Jytte Baltzersen er 72. Hun har også tænkt sig at fortsætte:

”Jeg glæder mig til at komme på arbejde hver eneste dag. Hvert år til min fødselsdag lurer jeg på, om der kommer en fyreseddel, men den er ikke kommet endnu,” siger Jytte Baltzersen.

Hun håber, hun kan arbejde til hun er 75. ”Jeg har i hvert fald lysten,” siger hun. Jytte Baltzersen er i den situation, at en række af de 90 beboere på Louiselund er yngre end hende selv. 

Louiselund i Hørsholm er et nyt og moderne plejecenter, og de ansatte lægger vægt på, at især moderne hjælpemidler har betydet et klart fremskridt for arbejdsmiljøet, så der i dag er færre løft, vrid og belastninger. Sygefraværet i Hørsholm er på 4,2 procent, og det er betydeligt lavere end landsgennemsnittet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard pointerer, at arbejdsmiljøet og rammerne omkring fysisk hårdt arbejde aldrig må glemmes.