Kommuner bruger over en milliard mindre på velfærd end planlagt

Budgetloven får kommuner til at være unødvendigt forsigtige med at investere i velfærd, mener FOA.

I 2019 lå serviceudgifterne i kommunerne 1.1 milliarder kroner under det, der var budgetteret. Det understreger nødvendigheden af at ændre budgetloven, mener næstformand i FOA Thomas Enghausen.

”Normalt ville de fleste af os blive glade hvis vores eget husholdningsregnskab endte med et ganske solidt plus på bundlinjen. Men i dette tilfælde er konsekvensen ringere normeringer for vores børn og mindre tid og omsorg til vores ældre, end hvad vi faktisk har råd til at give dem,” siger han.

Siden 2011 har kommunerne brugt 24 milliarder kroner mindre end budgetteret

 ”Problemet er kort sagt at budgetloven forhindrer langsigtede og fornuftige investeringer er i den offentlige velfærd på trods af, at kloge investeringer ofte kommer mange gange igen, og derfor på den lange bane giver god mening for ikke bare den borgernære velfærd men også den kommunale økonomi,” siger Thomas Enghausen.

COVID-19 viser nødvendigheden af investeringer i velfærd 

Coronakrisen har ifølge Thomas Enghausen vist med al tydelighed, at nedskæringer og underforbrug gennem de sidste mange år har en pris, og at prisen er endnu højere, når en uventet og fjendtlig gæst træder ind i vores institutioner og sundhedsvæsen.

Kommunerne har fra Christiansborg fået lovning på, at de øgede omkostninger som følge af coronavirus ikke vil tælle i det store service-regnskab. De skal derfor ikke straffes for at bruge mere, end serviceloftet dikterer.

”Det er helt nødvendigt, at kommunerne bruger det nødvendige i den aktuelle situation. Men jeg mener altid, kommunerne bør bruge det, der er nødvendigt for at opretholde og udbygge den kommunale velfærd.”

”Derfor mener jeg, at man bør gøre det aktuelle tiltag permanent og fjerne den strafmekanisme, som træder i kraft, når kommunerne overskrider serviceloftet,” siger Thomas Enghausen.

Revisionen af budgetloven er netop blevet udskudt til efteråret på grund af krisen.

”Men den krise, vi står i sammen, viser med al tydelighed at der er brug for investeringer i velfærd, sundhed og fællesskabet. Så lad os få en revision af budgetloven, der skaber sikkerhed og tryghed for borgerne, for personalet og for velfærden,” siger Thomas Enghausen.