Menneskekæde ved Skejby Sygehus

Sammen om velfærden den 28. maj

Tirsdag den 28. maj stod FOA og resten af fagbevægelsen bag en landsdækkende aktionsdag. Den handlede om børn og ældre og om nedslidning og pension.

Der var sosuer og overlæger. Kantinemedarbejdere og sygeplejersker. Klokken 16 dannede medarbejdere fra Aarhus Universitetshospital en menneskekæde om hospitalet i Skejby. Sammen ville de markere deres protest og bekymring over en spareplan, der skal skære 150 millioner kroner alene i 2019. Spareplanerne betyder, at hospitalet skal skille sig af med op til 15 procent af personalet.

”Hvis besparelserne gennemføres, vil det få katastrofale konsekvenser for vores patienter, uddannelse af fremtidens sundhedspersonale og arbejdsmiljøet”, siger Paul von Weitzel-Mudersbach, overlæge og talsmand for hospitalets ansatte i forbindelse med protestaktionen.

Autocamper med kaffe og kage
FOAs næstformand Thomas Enghausen brugte formiddagen med en tur rundt i Østjylland for at møde danskerne og fortælle om FOAs kampagne, der sætter fokus på medlemmernes vilkår i hverdagen.

”Vi har været i Randers, Aarhus, Silkeborg, Horsens og andre byer, og det har været en god oplevelse. Jeg oplever, at vores velfærdsdagsorden, hvor vi viderebringer medlemmernes egne historier vækker genklang hos de fleste af dem, vi møder. De ved, at der er behov for genopretning. Og så hjælper det jo også, at vi har kaffe og kage med,” siger Thomas Enghausen.

Morgenmad m.m.
Rundt om i Danmark var flere FOA-afdelinger på banen med forskellige aktioner og happenings. FOA Nordjylland havde kaffe og kage med til de morgenfriske på SOSU Nord Skolen i Aalborg. Samtidig delte aktivister fra FOA morgenmadsposer ud på hovedbanegården i København sammen med budskabet om, at vi skal lytte til de tusindvis af medarbejdere, der hver eneste dag sørger for, at hjulene i velfærdssamfundet drejer rundt. Vi har brug for mere menneske og mindre system.

Valgflæsk på hovedkontoret 
På FOAs kontor i København var der valgmøde. Her mødtes en lang række landspolitikere med medlemmer og politisk valgte fra FOA til en debat om pension og velfærd.  De fremmødte politikere blev konfronteret med nogle af FOAs medlemshistorier, og diskuterede blandt andet børn og ældre og nedslidning og psykiatri.

FH også på banen
Ud over FOAs aktioner rundt om i landet var flere andre lokale og nationale fagforbund også i aktion. Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrede også til aktiviteter, og blandt de deltagende var blandt andre LO Fyn, LO Sydfyn, LO Hovedstaden, LO Viborg, LO Esbjerg, LO Brønderslev og LO Kolding. FH sendte tidligere på måneden en appel til partilederne i folketinget, om at indgå en såkaldt velfærdspagt, som skal sikre, at kvaliteten af velfærden i den kommende valgperiode ikke forringes.

Vi har samlet billeder fra de mange aktioner fra hele landet på FOAs instagram-profil. Dem kan du se her