FOA vinder sag over Helsingør Kommune efter massefyring

Der er faldet dom i en sag om fejl i proceduren for massefyringer i Helsingør Kommune. Kommunen skal betale 10.000 kroner i bøde efter FOAs politianmeldelse.

I januar 2018 politianmeldte FOA Helsingør Kommune for ikke at have handlet efter bogen i forbindelse med en masseafskedigelse af medarbejdere på Espergærde Skole og Snekkersten Skole i Nordsjælland.

Loven foreskriver, at kommunen skal forhandle med de faglige organisationer dagen før, at medarbejderne får besked om, at de er afskediget. Men kommunen holdt først forhandlinger med FOA dagen efter, at de ansatte var blevet indstillet til opsigelse.

Helsingør Kommune ændrer nu praksis i sager om masseafskedigelser, og de beklager hændelsesforløbet.

”Vi kan kun beklage, at vi ikke har overholdt reglerne 100 procent på dette område. Men jeg vil gerne understrege, at ingen medarbejdere er blevet stillet ringere på grund af dette. Vi har desuden ændret vores vejledninger i forhold til opsigelsesprocesser netop på baggrund af denne fejl i 2017,” siger centerchef Pernille Madsen, der i øjeblikket vikarierer for direktionen i sommerperioden, i en pressemeddelelse.

Hos FOA Nordsjælland er afdelingsformand Lene Lindberg uenig med centerchefen om, at medarbejderne ikke er blevet stillet dårligere af kommunens lovbrud.

”Vi mener, at hvis lovens rammer var fulgt, kunne der have været tale om en måneds ekstra ansættelse med løn, en eventuel omplacering, uddannelse eller en godtgørelse til medarbejderne,” siger Lene Lindberg.

Men FOA glæder sig over, at politiet tog sagen alvorligt, og at en offentlig myndighed nu bliver stillet til ansvar.

”Om 10.000 kroner er en stor nok bøde, kan man diskutere, Men vi har fået stadfæstet, at loven blev brudt i den her sammenhæng, og det er det vigtigste, for så sker det forhåbentligt ikke igen,” siger Lene Lindberg, som er afdelingsformand i FOA Nordsjælland.