Foto: Jørgen True

100 unge velfærdstalenter hyldet på Christiansborg

Portører, plejere og pædagogmedhjælpere blev torsdag kåret som Velfærdens Talent 100, fordi de hver dag gør en særlig forskel for borgere og kolleger.

For andet år i træk har FOA Ungdom i samarbejde med PenSam kåret 100 unge mennesker, alle under 35 år, som velfærdstalenter. Torsdag har de alle været inviteret til hyldestfest på Christiansborg, hvor samtlige navne på talenterne er blevet offentliggjort. Og der er rigtig god grund til at give disse mennesker et skulderklap, fortæller social- og sundhedsassistent og talsmand for FOA Ungdom Lotte Berthelsen.

”Ansatte i disse her faggrupper fortjener langt mere respekt, end de får i forvejen. De 100, der er valgt særligt ud her, er nogen, der virkelig formår at gøre en stor forskel, selv om de er presset ind i excelark og retningslinjer,” siger hun.

Kåringen handler også om at få fortalt de gode historier om at arbejde i disse fag, og de bliver de 100 talenter på sin vis ambassadører for.

”Vi hører så mange negative historie. Talenterne er med til at fortælle de gode velfærdshistorier, og det er vigtigt, for det skal være fag, man har lyst til at blive i,” siger Lotte Berthelsen.

Kolde hoveder og varme hænder
For eksempel lyder hyldesten til 30-årige social- og sundhedsassistent Camilla Møss Betts, der arbejder i hjemmeplejen i Tårnby Kommune:

”Hun holder hovedet koldt og er fastholdende, hvilket gør en stor forskel særligt i de akutte situationer hos borgerne, der bliver akut dårlige, hvor der skal handles hurtigt og det er vigtigt at være konkret.”

Og om 24-årige serviceassistent på Regionshospitalet i Randers Christoffer Vesterby Jensen står i magasinet, der præsenterer samtlige 100 talenter:

”Christoffer er utrolig god til at få patienter til at føle sig trygge, da han er meget empatisk og meget dygtig fagligt. Han er en super god kollega, som altid er klar på at give sine pressede kollegaer den hånd, de har brug for, når det brænder på.”

350 indstillet
Ansatte inden for velfærdsfag landet over er blevet opfordret til at indstille deres kolleger til talentprisen. I alt er 350 blevet indstillet til et dommerpanel bestående af repræsentanter fra FOA Ungdom og Pensam. Blandt de 100 udvalgte talenter er portører, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter samt social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.

Velfærdens Talent 100 er opstået som en pendant til dagbladet Berlingskes årlige udgivelse af et magasin, der peger på erhvervslivets 100 mest lovende talenter. Men også inden for velfærdsfagene findes der særlige talenter, som skal anerkendes for deres helt særlige indsats, fortæller PenSams direktør Torsten Fels.

”I PenSam er vi stolte af vores kunder, fordi de hver dag er med til at gøre en forskel for ældre, børn og andre, der har brug for en stærk faglig indsats og omsorg. Vi vil gerne trække deres faglighed frem i lyset og give dem den anerkendelse, de fortjener og understrege, hvorfor de skal have ordentlige arbejds- og pensionsvilkår,” siger Torsten Fels, adm. direktør i PenSam.

På talerstolen var ud over nogle af talenterne selv tillige innovationsminister Sophie Løhde (V), ældreordfører Astrid Krag (S) og FOA-formand Mona Striib.

På PenSams hjemmeside kan du læse om samtlige 100 velfærdstalenter i magasinet ”Velfærdens Talent 100”.