”Kvindernes Sidste Arbejdsdag” nærmer sig

Skal mænd og kvinder arbejde lige meget for samme løn, bør kvinderne holde fri resten af året fra den 12. november, lyder budskabet i kampagne om uligeløn. FOA deltager med en række andre forbund.

Mangler du ligeløn? Vi har løsningen! Tag fri fra 12. november. Det har du fortjent.

Sådan lyder opfordringen på pangfarvede, pink plakater og i opslag på sociale medier, som FOA sammen med en række andre faglige organisationer vil sende ud i de kommende uger. Det sker i anledning af kampagnen Kvindernes Sidste Arbejdsdag.
 
I en lidt kæk tone opfordrer kvinderne – og ansatte i kvindedominerede fag - til ikke at arbejde mere resten af året. ”Når du tjener mindre, bør du også arbejde mindre”, lyder logikken i kampagnen.
 
”Konceptet for Kvindernes Sidste Arbejdsdag er lavet med et glimt i øjet. Men den underliggende virkelighed er alvorlig nok. For den manglende ligeløn er en helt reel problemstilling, som især mange FOA-medlemmer kender til. Derfor er arbejdet for ligeløn helt central for FOA,” siger forbundssekretær med ansvar for ligestilling Joan Prahl.

Langsomt fremskridt

Løngabet mellem mænd og kvinder er lige nu på 15 procent. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, hvor man kan sammenligne den såkaldte standardberegnede timefortjeneste. Det tal er faldet siden kampagnen ”Kvindernes Sidste Arbejdsdag” første gang blev lanceret i 2010. Dengang var lønforskellen 18 procent.
 
”Så det går i den rigtige retning. Men det går alt for langsomt. Derfor er det absolut nødvendigt, at vi bliver ved med at sætte fokus på problemstillingen, så der ikke skal gå flere generationer, før kvinder og ansatte i kvindedominerede fag oplever reel ligeløn,” siger Joan Prahl.
 
Ud over FOA står HK, 3F, Teknisk Landsforbund, JA, Danske Fysioterapeuter Socialpædagogerne bag Kvindernes Sidste Arbejdsdag.
 
FOA kæmper også fortsat for ligeløn i samarbejde med Socialpædagogerne, BUPL og Sundhedskartellet, som sammen fik sat ligeløn på dagsordenen under forhandlingerne af de offentlige overenskomster OK18. Her lykkedes det at få afsat en særlig lige- og lavtlønspulje.