Pressemeddelelse

FOA: Vigtigt at strukturkommission ser bredt på sundhedsvæsenet

'Mangel på medarbejdere, en utidssvarende organisation og et stigende antal patienter'. Det er nogle af de udfordringer, som det danske sundhedsvæsen står overfor, og som regeringens nye strukturkommissionen skal komme med løsninger på inden for et år. FOAs formand betoner vigtigheden af, at kommissionen har blik for helheden, og glæder sig over fokus på at bekæmpe ulighed i sundhed.

"Det er først og fremmest rigtig godt, at politikerne har indset, at vi er nødt til at give vores sundhedsvæsen en alvorlig overhaling. Det har FOA længe råbt op om, og jeg er også glad for, at kommissionen tydeligt får til opgave at pege på løsninger på den meget store ulighed, som er på spil i vores sundhedsvæsen," siger Mona Striib, forbundsformand i FOA.

Som formand for FOA repræsenterer Mona Striib både ansatte i kommunernes sundheds- og ældretilbud, ansatte på sygehuse og hospitaler, i den kommunale hjemmepleje, på plejecentrene, i ambulancerne, på botilbuddene og i psykiatrien.

Mona Striib kalder det "afgørende", at vi ikke ender i en fragmenteret diskussion af sundhedsvæsenets udfordringer.

"Jeg ser et stort behov for, at vi anlægger et bredt perspektiv på vores sundhedsvæsen, så vi ser helheden fra de store sygehuse, den praktiserende læge og til den ældre, der skal behandles i eget hjem."

"Vi har også en robusthedskommission, et prioriteringsråd, et behandlingsråd og eksempelvis et medicinråd. Samtidig er der fx behov for at se på en ny ældrelov. Tingene hænger sammen, så jeg håber meget, at den nye kommission vil anlægge et bredt perspektiv, og også sørge for at inddrage de faglige organisationerne i de løsninger, som de jo i sidste ende skal føre ud i livet," siger Mona Striib.

"Vi skal ændre den måde, vi tænker sundhed på, så vi nedbryder de siloer, der ofte kendetegner tilgangen til sundhed. Hvis den ældre medicinske patient eksempelvis udskrives for hurtigt, skubbes problemerne videre til kommunerne, hvor det blandt andet vil være FOAs medlemmer, der skal passe på hende."

"Derfor ligger der et vigtigt arbejde i at sikre sammenhænge og understøtte det tværfaglige samarbejde. Vi skal også sikre, at de rette kompetencer er tilstede og - ikke mindst - at medarbejderne får mulighed for at bruge deres faglighed. Det er nødvendigt, hvis vi skal se det hele menneske og ikke kun sygdomme og symptomer," siger Mona Striib.

Den nye strukturkommission får til opgave at fremlægge modeller, der både skal være udgiftsneutrale og ikke må medføre øget træk på personalekapaciteter. Lidt paradoksalt sker det i en virkelighed, hvor antallet af ældre og plejekrævende danskere vil vokse markant i de kommende år.

"Vi kan komme langt med at tænke rette kompetencer til rette opgaver og ved at fjerne overstyring og overregulering. Og vi kan i det hele taget meget, hvis vi formår at tænke helheden ind i det her. Men når det både skal være udgiftsneutralt og ikke må medføre flere ansatte, så kan jeg godt være lidt bekymret. Det vil i hvert fald kalde på en prioritering af, hvad vi så ikke skal løse af opgaver længere og fx en bedre omfordeling internt og mellem regioner," siger Mona Striib.

Hun påpeger, at et stigende antal ældre plejekrævende fx vil betyde, at der ifølge KL vil mangle 16.000 social- og sundhedsmedarbejdere i 2030.

"Udfordringen med rekruttering af fx social- og sundhedspersonale er stor. Den er til gengæld ikke uoverstigelig, hvis vi sikrer de rette rammer omkring fagligheden og arbejdsmiljøet for blandt andet FOAs medlemmer. Det er en opgave, som alle er nødt til at have fokus på, og det kræver også, at der er økonomi til stede," siger Mona Striib.

Hun bider mærke i, at statsministeren på pressemødet fastholdt, at den allerede nedsatte lønstrukturkomite kommer i spil i forhold til spørgsmålet omkring løn og rekruttering.

Kontakt

Forbundsformand Mona Striib, telefon: 23 41 41 98

Hent billede i høj opløsning