Pressemeddelelse

Ny undersøgelse afslører PTSD blandt brandfolk og reddere

”Det her er skræmmende læsning,” siger Thomas Brücker fra FOA, der organiserer reddere og brandfolk. Hver 12. brandmand, ambulanceredder og paramediciner udviser alvorlige tegn på PTSD – posttraumatisk stress-syndrom.

Ny undersøgelse undersøger de psykiske belastninger ved jobbet som fx brandmand, ambulanceredder og paramediciner. Resultatet ryster fagfolk. Mens otte procent – svarende til hver 12. – udviser alvorlige tegn på PTSD, befinder 22 procent sig i en højrisiko-zone for at udvikle PTSD.

”Det her er skræmmende læsning,” siger Thomas Brücker, næstformand i FOAs Teknik- og Servicesektor, der bl.a. organiserer reddere og brandfolk.

Han har selv arbejdet som ambulanceredder, og har haft de voldsomme hændelser helt ind på livet. Omfanget, der udviser tegn på PTSD, er uacceptabelt højt, mener Thomas Brücker:

”Det kalder på omgående handling! Vi kan ikke være det bekendt over for de mennesker, der skal redde os, når ulykken er ude.”

”Det er afgørende, at arbejdsgivere påtager sig ansvar at få løst problemerne med det pressede arbejdsmiljø, der er skyld i, at otte procent af landets brand og ambulancefolk har symptomer på PTSD,” siger Thomas Brücker.

På den korte bane skal der sættes ind over for de reddere og brandfolk, der går syge på arbejde. Der skal bl.a. skabes rum til de nødvendige og overenskomstmæssige pauser, og medarbejderne skal have mulighed for at blive mentalt aflastet fx i form af obligatorisk supervision

Pilen peger også på de politiske prioriteringer, der danner rammen omkring brand og redning.

”Der er ingen tvivl om, at nedskæringer på udrykningsstyrkerne de sidste mange år har haft konsekvenser, og derfor skal der tilføres ekstra resurser til beredskaberne, så der kan ansættes flere brandfolk,” siger Thomas Brücker.

Her og nu skal der fokus på uddannelse og mental sundhed, slår han fast:

”Arbejdsgiverne skal til at tage et ansvar for at forbedre uddannelsen. Lige nu tager man udgangspunkt i lavest mulige fællesnævner, som er de frivillige brandfolk. Uddannelsen er mangelfuld og utidssvarende, og der skal langt mere fokus på forebyggelse af den mentale sundhed med ind i uddannelsen til brandmand."

Kontakt

Sektornæstformand Thomas Brücker, telefon: 29 93 24 04

Hent billede