FOA og 3F: Hvordan skal en nyttejobber gøre nytte?

Skal alle de nye en nyttejobber tælle bølger i Kalundborg Fjord? Skal en nyttejobber fange edderkopper i Fælledparken? Eller skal en nyttejobber smøre ostemadder på et af landets plejehjem? Svaret blafrer stadig i vinden.

Men det skorter ikke på kreative og useriøse forslag til, hvor og hvordan de kommende nyttejobbere skal varetage deres erhverv i forbindelse med den 37 timers arbejdspligt, som regeringen agter at indføre næste år.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fastholder i flere medier, at indvandrere på kontanthjælp fremover skal aktiveres 37 timer om ugen. En del af denne aktivering skal foregå i nyttejobs, hvor den ledige arbejder med noget, der gør nytte. Betingelsen er dog, at dette arbejde ikke udføres af almindelige ansatte på almindelige løn- og arbejdsvilkår. Nyttejobbene må ikke fortrænge almindelige jobs, har ministeren i flere omgange slået fast!

Men at sende borgere ud i nyttejob på for eksempel plejehjem i funktioner, der udføres af FOA-medlemmer - det går bestemt ikke! Det går heller ikke at sætte dem til at klippe hæk eller beskære buske og træer, for det arbejde udføres i dag af almindelige 3F’ere.

Og skal vi være helt ærlige, så er der ikke megen nytte i at tælle bølger i Kalundborg Fjord eller at fange edderkopper i Fælledparken, eller andre nyttesløse funktioner, der er opfundet til lejligheden.

Så kære minister: Vi mangler fortsat at se en liste på den række af arbejdsopgaver, som nyttejobberne kan udføre, uden at det fortrænger almindelige jobs.

Derfor glæder vi os meget til vores kommende møde med ministeren om nyttejob. For så får vi forhåbentlig endelig få svar på, hvordan ministeren har tænkt sig at aftalen om arbejdspligten skal udmøntes – uden at den fortrænger helt almindelige FOA- og 3F-jobs og på ordentlige løn og ansættelsesvilkår.

Vi bidrager hellere end gerne konstruktivt til gode løsninger. Men er vi bange for, at det bliver helt umuligt at finde alle disse nye nyttejobs, der ikke fortrænger almindelige jobs. Derfor synes vi, at ministeren skal droppe tankerne om at lade nyttejobs være en væsentlig del af de 37 timers arbejdspligt og i stedet satse markant mere på uddannelse og opkvalificering.

De ledige indvandrere på kontanthjælp skal lære dansk og opkvalificeres til at varetage et job på almindelige vilkår. Det er langt bedre end at forsøge at gennemtvinge en skrivebordsøvelse fra et fint regeringskontor. Hvilket selv vismændene er enige med os i, i deres netop offentliggjorte ”Vismandsrapport”.

I FOA og 3F er vi altid klar med nye forslag og gode idéer. Derfor er vi så klar til en konstruktiv samtale hos dig, Ane Halsboe-Jørgensen, om nyttejobs og 37 timers arbejdspligt. Vi glæder os til at høre dine konkrete bud på hvor alle disse nye nyttejob skal oprettes – og vi er overbeviste om, at kommunerne også venter i spænding.

Bragt i Avisen Danmark, den 14. juni 2024