Lad os bruge den sunde fornuft og skabe varig ro på ambulancemarkedet

Da Region Syddanmark hjemtog de tre ambulance-områder, de driver i dag, efter BIOS konkurs i 2016, var der stor usikkerhed blandt ambulancepersonalet. Vi oplevede mistrivsel, og det var svært at rekruttere det nødvendige mandskab.

Nu er der gået seks år, og først nu er der ved at falde ro på. Der er ved at være styr på driften og på hele organisationen. Nu er der vel kun de forventelige daglige uenigheder, som der skal være på en arbejdsplads. Med andre ord så kører det - bogstaveligt talt - i Ambulance Syd.

Derfor er det mig en gåde, at man fra politisk side tilsyneladende er villig til at kaste seks års hårdt arbejde over bord og igen gamble med ambulancepersonalets mentale trivsel og i sidste ende med borgernes tryghed ved igen at sende ambulancedriften i udbud. Vi ved, at udbud ender med, at der forsvinder personale, og det betyder nedlagte beredskaber. Nedlagte beredskaber er lig længere responstider med risiko for liv eller førlighed for borgerne.

Vi ser, at udbud af ambulancedriften medfører flugt fra faget, og det er blandt andet en af årsagerne til, at vi lige nu oplever en så massiv mangel på ambulancepersonale over hele landet. Den usikkerhed der ligger i ikke at vide, hvilken arbejdsgiver man skal køre for, spiller en kæmpe rolle, hvad enten den nye arbejdsgiver er offentlig eller privat. Og frygten for at en ny aktør kommer på banen og skal bruge flere år på at lære markedet at kende spiller en stor rolle.

Lad os en gang for alle få slået fast, at ambulancedriften ligger bedst i regionerne og ikke hos private entreprenører. Vi har af flere omgange kunnet konstatere, at der ingen reel konkurrence er på ambulancemarkedet. Dertil er markedet simpelthen for lille. Derfor er politikernes ønske og argument om billigere ambulancedrift via udbud et fatamorgana, der har modsatte effekt.

Fra 2024 vil samtlige fem regioner i Danmark selv drive en vis del af ambulancerne i deres område.

I region Nord, Midt og Sjælland driver regionerne lidt over halvdelen af området selv. Region Hovedstaden driver en mindre del selv, og Region Syddanmark driver tre ud af de fire områder regionen er delt op i.

Lad os nu få skabt tryghed om de områder der allerede er hjemtaget af regionerne, og lad os få en god og konstruktiv dialog om, hvad der skal ske med de andre områder, når de nuværende kontrakter løber ud.

Jeg mener helt klart at regionerne skal benytte sig af de gode erfaringer de har, og hjemtage når mulighederne byder sig. Til gavn for borgerne, til gavn for ambulancepersonalet og til gavn for økonomien.

Bragt i Avisen Danmark, den 20. september 2022