Ret op på fejlagtig reform med nye regler for fleksjob og førtidspension

Siden lovgivningen for fleksjob og førtidspension trådte i kraft i 2013 er samfundets svageste blevet fanget i meningsløse og effektløse forløb. Nu er det på tide, at politikerne lytter til evalueringerne og skrider til handling med en ny værdig reform.

Beskæftigelsesministeriets nylige evaluering af forløb henimod førtidspension og fleksjob dokumenterer et behov for ændringer af regler og praksis. Det er tid til handling, så sårbare borgere får hjælp i stedet for at blive trukket rundt i opslidende forløb.

Da vi i 2013 fik en ny lovgivning om reglerne for fleksjob og førtidspension var en del af aftaleteksten, at der senest i 2017 skulle udarbejdes en større evaluering. Evalueringen blev gennemført og offentliggjort i marts 2018, men har endnu ikke kastet reelle ændringer af sig, og borgerne venter derfor stadig på handling i kølvandet på evalueringen.

Vi håber på snarlige politiske handlinger, der vil rydde op i de mange skavanker i reformen, som evalueringen peger på, og de mange ting i lovgivningen, som så tydeligt ikke fungerer.

En alliance som opgør mod uretfærdighed
Vi er sammenslutningen Værdig Reform. Vi er 65 organisationer, som tilbage i 2017 gik sammen om at få et opgør med de mange uhensigtsmæssigheder og uretfærdigheder, vores medlemmer oplever som følge af reformen fra 2013.

Alene de fagforeninger, som er med blandt de 65 organisationer, repræsenterer mere end 1,5 millioner medlemmer. Det er på vegne af medlemmerne af de 65 organisationer og de mange borgere, der er i klemme i reglerne i dag, at vi kalder på handling. Her fem år efter at Værdig Reform blev født af nødvendighed, er der stadig brug for handling. Stort set intet er sket, men behovet for politisk handling er ikke forsvundet. Derfor kalder vi på femte år på rimelighed i reglerne for mennesker, der skal afprøves i forhold til deres arbejdsevne eller en eventuel visitering til fleksjob, ressourceforløb eller førtidspension.

Da vi dannede Værdig Reform, var det ikke vanskeligt at sætte fingeren på problemerne, og det var ikke vanskeligt at blive enige om de vigtigste ønsker til ændringer på trods af, at de 65 organisationer dækker mangeartede organisationer som fagforeninger, patientorganisationer, handicaporganisationer, pårørendeorganisationer og interesseorganisationer, der har vidt forskellige medlemsgrupper.

Det, som vi har tilfælles, er nemlig, at vi alle har medlemmer, som ind imellem bliver fanget i for lange, for meningsløse eller effektløse forløb.

VærdigReform er et samarbejde af 64 faglige- og sociale organisationer. 39 af alliancens organisationer har underskrevet dette debatindlæg. Det gælder følgende: 
Bedre Psykiatri, BUPL, Forbundet Kultur og Information, Danmarks Lærerforening, Dansk El-forbund, Fibromyalgi- og smerteforeningen, Dansk Handicap Forbund, DM, Dansk Musiker Forbund, Dansk Psykolog Forening, Dansk Selskab for Almen Medicin DSAM, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Danske Elitesportsudøveres Forening, Den Boligsociale Fond, Håndbold Spiller Foreningen, Spillerforeningen, Danske Handicaporganisationer, Den Sociale Retshjælps Fond, Fagligt Fælles Forbund 3F, FOA, Gigtforeningen, Gymnasieskolernes Lærerforening, Hjernerystelsesforeningen, HK, Hærens Konstabel- og Korporalforening HKKF, Jordbrugs Akademikerne JA, Landsforeningen Fleksjob, Lev, Malerforbundet i Danmark, Pharma Danmark, Prosa, Præsteforeningen, Serviceforbundet, SIND,  Tandlægeforeningen, Teknisk Landsforbund, Muskelsvindfonden, Dansk Socialrådgiverforening.

​Bragt i Altinget Arbejdsmarked, den 4. marts 2022