Opråb fra FOA efter hamstring: Pas på dem, der passer på vores børn, ældre og svage

Når varerne bliver revet ned unødvendigt hurtigt fra hylderne, kommer det til at ramme dem, der varetager nogle af de kritiske opgaver under denne krise, skriver Mona Striib og Torben Hollmann.

Vi står i en helt ekstraordinær situation lige nu. En situation som kalder på sammenhold, tålmodighed og tillid. Vi skal indstille os på, at samfundet i hvert fald i den nærmeste fremtid ikke vil køre som sædvanligt.

Derfor vil vi opfordre alle til at bakke op om dem, der varetager de kritiske funktioner i blandt andet sundhedsvæsenet, ældreplejen, botilbud og i de pasningstilbud for vores børn, der stadig er åbne.

Det gør vi bedst ved at rette os efter de beslutninger og opfordringer, der meldes ud.

Det handler blandt andet om at lade være med at hamstre fødevarer. Mange af FOAs medlemmer er lige nu på arbejde i daginstitutioner, dagplejen, på sygehuse og i ældreplejen og botilbud. Mange har ikke mulighed for at handle, inden arbejdsdagen er ovre.

Hvis varerne bliver revet ned unødvendigt hurtigt, kommer det til at ramme de, der varetager nogle af de kritiske opgaver under denne krise.

Vi ved endnu ikke, hvad næste uge byder på. Det kan være, at den pleje, vores forældre og bedsteforældre normalt får, må ændres. Den beslutning tages af folk, der har forstand på det. Det må vi stole på og rette os ind efter.

Vi skal have tillid til, at medarbejderen i ældreplejen eller på sygehuset gør sit ypperste for at sikre, at den ældre eller syge får den bedste behandling. Og vi har tillid til at der sikres nødpasning til vores børn.

Vi vil også opfordre til, at alle retter sig efter de retningslinjer, der besluttes på de enkelte institutioner om at afholde sig fra besøg på blandt andet plejecentre.

Det er ikke den enkelte medarbejder, der træffer beslutningen om at lukke for besøg fra pårørende, men det er de ansatte, som kommer til at håndhæve retningslinjerne, og deres tid er bedst brugt på at udføre den opgave, de er ansat til.

Bragt i Politiken Sundhed 13. marts 2020