FOA: Virus må ikke aflyse minimumsnormeringer

Det sidste, vi har brug for, er usikkerhed om, hvorvidt børnene får tilstrækkelig voksne til at give dem en tryghed, når hverdagen kommer igen.

Vi skal have lagt en meningsfuld og helhedsorienteret plan for, hvordan vi bedst kommer videre med en økonomi, som vil være blevet stækket af pandemien. Jeg må advare stærkt imod, at vi lader børnene betale prisen. Det kan man imidlertid frygte vil ske efter formand for KL og socialdemokratisk borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaards udmelding i fredagens udgave af Politiken.

Her pointerede han, at det vil være vanskeligt for kommunerne at få råd til at gennemføre minimumsnormeringerne. Fastholder man at implementere dem, skal pengene tages fra andre områder, lød det videre.

Efter mere end et år med stærkt fokus på de problematiske forhold i landets børnehaver og vuggestuer forekommer en aflysning af minimumsnormeringer nærmest surrealistisk.

Dokumentarudsendelser på både DR og TV 2 viste sidste forår, hvad vi desværre igennem mange år har kunnet påvise gennem undersøgelser blandt pædagogisk personale: Der er ikke nok voksne på stuerne til at drage tilstrækkelig omsorg for børnene. Fortvivlende nok viser FOA’s seneste undersøgelse fra marts i år, at 63 procent af det pædagogiske personale dagligt eller flere gange ugentligt oplever, at de ikke kan yde tilstrækkelig omsorg for børnene.

Forældre har i hobetal været på gaden i protest mod hverdagen i institutionerne. Valgkampen, som førte til regeringsskiftet, handlede i høj grad om minimumsnormeringer. Ja, faktisk måtte Socialdemokratiet nå til enighed med sine støttepartier om minimumsnormeringerne, før de kunne præsentere forståelsespapiret.

Aftalen om minimumsnormeringer kom, fordi vi langt om længe har fået en kollektiv bevidsthed om det ansvar, vi har over for børnene.

Mandag har finansminister Nicolai Wammen (S) i Berlingske da også bedyret, at der ikke vil blive pillet ved minimumsnormeringerne. Det skal vi holde regeringen fast på, for investerer vi ikke i børnenes første år, trækker det spor langt ind i voksenlivet. De vil klare sig dårligere i skolen og på arbejdsmarkedet. Flere vil blive psykisk sårbare og have behov for hjælp.

Derfor: Når vi fremadrettet taler om minimumsnormeringer, så lad det være for at få lagt planen for en fuld implementering frem mod 2025. Det var den opgave, der blev sluppet, da coronaen ramte.

Bragt i Politiken, den 5. april 2020