Debatindlæg: Uanstændigt forslag i Hørsholm

Sæsonen for den kommunale budgetlægning er skudt i gang, og i Hørsholm Kommune lægger man hårdt ud med mærkbare forringelser på ældreområdet.

Rengøringen hos kommunens ældre borgere er første skud på nedskæringsjagten, og her lyder forslaget på, at der kun hver 4. uge fremover skal gøres rent. Et forslag, der sælges med positive gloser, fordi man kan slå skift af sengetøj sammen med rengøring. Dermed vil borgere få færre besøg i hjemmet og af færre forskellige medarbejdere. Men man skal ikke lade sig forblænde af salgstalen.

Forslaget vil få store konsekvenser for kvaliteten af hjælpen til de ældre borgere. Når besparelsen skal findes, betyder det færre medarbejdere i en i forvejen presset ældrepleje. For borgerne betyder forslaget en mærkbar forringelse.

Med mindre rengøring kommer de ældre til at leve i mere beskidte køkkener og toiletter, og dermed forhøjes risikoen for smittefare. 

Det er ikke nødvendigvis en positiv konsekvens, at borgerne får færre besøg. For jo sjældnere medarbejderne fra hjemmeplejen kommer på besøg, jo færre tilfælde af for eksempel dehydrering vil der blive opdaget i tide. For mange borgere er besøget af hjemmeplejen måske den eneste kontakt, de har til samfundet udenfor hjemmet. 

Derfor er den helt borgenære velfærd, som besøget af hjemmeplejen er, ekstremt vigtigt. Vi skal spørge os selv, om vi mener, at rengøring hver 4. uge i borgernes hjem anstændigt at tilbyde ældre borgere?

Vi skal kunne stole på, at den velfærd, det offentlige leverer, er af høj kvalitet. Når ældreplejen bliver underprioriteret og beskåret får vi skabt et A og et B-hold. De, der kan, betaler sig til en anden løsning. De, der ikke kan, må tage til takke med en skrabet offentlig ældrepleje. I FOA er vi i den grad optaget af at sikre en værdig alderdom for borgerne og naturligvis ordentlige løn og arbejdsforhold for vores medlemmer. Hver dag, året rundt, yder tusindvis af vores medlemmer i FOA en kæmpe indsats i ældreplejen. 

Også FOA's medlemmer mærker i den grad, hvordan den kommunale økonomi er presset. Det lette svar, når ansvaret for besparelserne skal findes, er kommunen. Naturligvis har lokalpolitikerne et ansvar. Men det er ikke hele svaret. 

De økonomiske begrænsninger i Budgetloven og serviceloftet tvinger kommunerne til at vedtage velfærdsnedskæringer, de ikke nødvendigvis er enige i.

​Bragt i Frederiksborg Amts Avis 2. august 2019