barn flytter stol video dagplejer
Se, hvordan en dreng opmuntres af sin dagplejer i videoklip længere nede på siden.
Foto: Screenshot fra video

Sådan booster dagplejer barns selvværd

Brug af video i dagplejen har gjort Vibeke Clausen endnu dygtigere til sit arbejde.

 ”Jada, Jacob, jada, se lige, hvor du kan. Du har jo stærke muskler til at trække stolen. Ej, hvor du løfter, så godt, Jacob,” lyder det opmuntrende fra dagplejer Vibeke Clausen til drengen Jacob.

I en kort video, som hun har optaget i sin dagpleje, ser vi, hvordan Jacob selv skal hente en stol. Vibeke Clausen opmuntrer ham til at bære stolen, selvom han flere gange mister modet.

Samtidig anerkender hun også hans bekymring, da han ikke tror på, at han kan flytte en stol hen til to andre drenges stole på legepladsen. Da stolen står ved siden af de to andre drenges stole, er han meget stolt, og Vibeke Clausen får et taknemmeligt og anerkendende smil. Hun har set ham og været der for ham.

Video som læring 
Vibeke Clausen har været dagplejer i Silkeborg Kommune i 21 år. Gennem de seneste to år har hun jævnligt optaget små film af børnene i forskellige situationer. Det er blevet brugt i "Barnet i centrum", som er et forskningsprojekt under Aarhus Universitet.

”I starten var det en stor overvindelse at se mig selv på video. Men det har været et fantastisk redskab til at skærpe mit blik for, hvad børnene er optaget af. Video lyver ikke, og her bliver det bare så tydeligt, at jeg ikke altid har set, at et barn har gang i noget andet end det, jeg selv er optaget af,” har Vibeke Clausen tidligere fortalt til Fagbladet FOA. 

Læs mere: Dagplejer får aha-oplevelse med video

Holder sig mere tilbage
Især er Vibeke Clausen blevet mere bevidst om at holde sig selv lidt mere tilbage. 

”Jeg forsøger hele tiden at justere mig selv i forhold til børnene – sådan at jeg er klar til at hjælpe og give små udfordringer, men uden at overtage for meget med mine forslag og fortolkninger,” siger hun. 

Du kan se flere af Vibeke Clausens videoer og læse mere om didaktik på FOAs tema om didaktik i dagplejen.