Ny udvikling: Flere vil være pædagog
For første gang i flere år er der sket en stigning i antallet af unge, der på landsplan har søgt ind på pædagoguddannelsen via kvote 2. De unge vælger uddannelsen, fordi de vil gøre en positiv forskel for andre. Det viser nye tal fra henholdsvis Danmarks Evalueringsinstitut og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Der er for første gang i en lang årrække positivt nyt omkring ansøgertallet til pædagoguddannelsen.
2279 unge har søgt ind på pædagoguddannelsen via kvote 2, og det er næsten fem procent flere end sidste år. Det er dog landstal, og på Københavns Professionshøjskole styrtbløder pædagoguddannelsen fortsat med en ansøgerfald på otte procent i forhold til sidste år.
En ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på pædagoguddannelsen er muligheden for at gøre en forskel for andre.
92 procent af de studerende, der har valgt pædagoguddannelsen, angiver, at de har valgt uddannelsen for at gøre en positiv forskel for andre. Det er betydeligt mere end gennemsnittet for alle studerende, som i 2022 lå på 62 procent.
Det høje procenttal overrasker imidlertid ikke forkvinde for LFS, Kirsten Gunvor Løth.
”Danmarks Evalueringsinstitut konkluderer det selvfølgelige: Unge læser til pædagog, fordi de gerne vil være noget for nogen. Må jeg tilføje, at det også gælder for de mindre unge. Arbejdet med mennesker kan være så givende, sjovt og rørende, at man fortsætter i faget på trods af løn- og arbejdsvilkårene,” siger Kirsten Gunvor Løth og taler dermed ind i et andet element i EVAs analyse: Dem, der har overvejet, men fravalgt at uddanne sig til pædagog.
53 procent af dem, der overvejede at søge ind på pædagoguddannelsen, fravalgte uddannelsen, fordi ”arbejdsvilkårene inden for professionen ikke er gode nok” og ”lønnen er for lav”.
Balance
EVAs viser analyse også, at for 66 procent af dem, der valgte pædagoguddannelsen, har det været afgørende, at det var en uddannelse, der pegede mod et job med god balance mellem arbejdsliv og fritid.
Om det er det, der sammen med ønsket om at gøre en positiv forskel for andre, er årsagen til, at der i år er sket en stigning på søgningen til pædagoguddannelsen på kvote 2, vides ikke.
Kirsten Gunvor Løth mener dog, at det næppe er et produkt af de beslutninger, der de senere år er blevet truffet på Christiansborg.
”Nu ser vi så en stigning i søgningen til pædagoguddannelsen på kvote 2 på fem procent på landsplan i sammenligning med sidste år, men det er vel at mærke en stigning på fem procent efter et fald på 31 procent over otte år. Det er altså alt for tidligt at konkludere, om det er et resultat af det, Christiansborg kalder ”massive investeringer i tiltrækning og tilknytning til pædagogfaget”. Der er i hvert fald ikke nogen LFS-medlemmer, der har ringet til mig og sagt, at normeringerne nu giver mulighed for at være det ’noget for nogen’, som de drømte om, da de valgte faget,” siger forkvinden.
Pædagogerne ønsker sig først og fremmest flere kolleger, mener hun, men for at de kan få det, skal der ikke bare være flere, der vælger pædagoguddannelsen til, men også prioriteres flere midler til det pædagogiske arbejde.