Trivselsundersøgelsen 2025: Mere vold og mobning
Den trivselsundersøgelse, som sendes til alle medarbejdere i Københavns Kommune hvert andet år, viser, at der overordnet er god trivsel. Men den viser også, at et stigende antal ansatte i BUF bliver udsat for trusler og vold fra borgere samt chikane og mobning fra kollegaer – og så afslører et nyt spørgsmål, at en betragtelig del af sygefraværet bunder i dårligt samarbejde og dårlige relationer på arbejdspladsen.
Af: Anna Louise Stevnhøj
Hele 88 procent af Københavns Kommunes 39.155 fastansatte medarbejdere har deltaget i Trivselsundersøgelsen 2025. Det svarer til 34.505 medarbejdere.
Og når man ser på de overordnede tal, viser de, at der generelt er god trivsel.
Gennemsnittet for alle besvarelser scorer 5,7 ud af 7 mulige point, når det gælder generel trivsel og motivation samt samarbejde og forholdet til ens ledelse, hvilket er det samme som tidligere år.
En meget høj andel af alle medarbejdere i kommunen svarer ligeledes (5,7 ud af 7 mulige point), at de ved, hvad der forventes af dem i deres arbejde, og at de finder deres opgaver meningsfulde. En endnu højere andel (5,9 ud af 7 mulige point) angiver, at de har tillidsfuldt samarbejde med kollegaerne, at de oplever, at ledelsen har tillid til dem, og at de er trygge ved at dele fejl og udfordringer med deres kollegaer.
Der er dog også ømme punkter i resultaterne af undersøgelsen, og det ømmeste, når man ser på det samlede antal besvarelser, handler om tid: Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt medarbejderne oplever, at der er balance mellem deres opgaver, og den tid, de har til at løse dem, er pointtallet lavt: 4,9 ud af 7.
Vold, trusler og mobning
Undersøgelsen ser specifikt på en række delemner, herunder krænkende adfærd. Og ser man på de ansatte, der arbejder på Børne- og Ungdomsforvaltningens område, er andelen, der har været udsat for fysisk vold, steget fra 17 procent i 2023 til 19 procent i 2025.
I 2023 blev ni procent truet med vold, og det tal er ligeledes steget, så det i 2025 udgør 10 procent. Det er især på skoleområdet, medarbejderne i BUF oplever vold og trusler.
Ser man på Socialforvaltningens område rapporterer 11 procent, at de har oplevet fysisk vold, hvilket er samme tal som i 2023.
Undersøgelsen spørger også ind til, om man som medarbejder har oplevet mobning eller chikane – fra enten borgere eller kollegaer.
I 2025 er der syv procent af medarbejderne på Børne- og Ungdomsforvaltningens område, der angiver, at de har oplevet mobning eller chikane. Det var også syv procent i 2023. Men en større andel af de syv procent angiver, at det er kollegaer, der står for mobningen/chikanen. Nemlig 48 procent i 2025 mod 44 procent i 2023.
Tallene for mobning og chikane på Socialforvaltningens område er højere – og konstant. I 2023 angav ni procent, at de havde oplevet mobning eller chikane, og af disse angav 43 procent, at mobning/chikane kom fra en eller flere kollegaer. Tallene er de samme i 2025.
Hvad ligger bag sygefravær
Trivselsundersøgelsen har indført en række nye spørgsmål, herunder om årsager til sygefravær.
Svarene viser en markant tendens: Dårligt samarbejde og dårlige relationer på arbejdspladsen ligger bag en høj andel af det samlede sygefravær.
Ser man på Børne- og Ungdomsforvaltningens område angiver næsten en tredjedel af medarbejderne, 29 procent, at de inden for de seneste 12 måneder har haft sygefravær, der bunder i forhold på arbejdspladsen eller i arbejdsmiljøet.
Smitte på arbejdet tegner sig for 59 procent, opgavebelastning for 38 procent, smerter eller gener i kroppen på grund af arbejdet for 25 procent, mens knas i samarbejdet eller relationen til kollegaer eller leder tegner sig for 25 procent.
Der er en væsentlig mindre andel af medarbejderne på Socialforvaltningens område, der angiver, at de har haft sygefravær, der bunder i forhold på arbejdspladsen eller i arbejdsmiljøet. Her er der tale om 17 procent. Opgavebelastning står for hele 48 procent, mens smitte på arbejde og problemer i samarbejdet eller relationen til kollegaer eller leder hver især tegner sig for 30 procent. 22 procent af det arbejdsrelaterede sygefravær kommer fra smerter eller gener i kroppen.
Tankevækkende
Forkvinde for LFS Kirsten Gunvor Løth er rigtig glad for, at man i Trivselsundersøgelsen er begyndt at se nærmere på årsagerne til sygefravær.
”Det er svært at løse en udfordring, hvis man ikke kender de bagvedliggende årsager. Og det er da tankevækkende, at en pænt stor andel af alle, der har haft arbejdsrelateret sygefravær, angiver problemer i samarbejdet eller relationen med ledere eller kollegaer som årsag. Det er interessante tal - især hvis man også ser på tallene for mobning og chikane kollegaer imellem. Den slags problemer skal i bund og grund løses på den enkelte arbejdsplads, men det er sundt med et overordnet fokus,” siger Kirsten Gunvor Løth. Hun afventer en orientering om resultaterne af CSO, Det Centrale Samarbejdsorgan i Københavns Kommune, hvorefter resultaterne for de enkelte forvaltninger vil blive behandlet i disses HovedMed og derefter på de enkelte arbejdspladser.
Se resultaterne af Trivselsundersøgelsen 2025 for Københavns Kommune her:
Trivselsundersøgelsen 2025