Social- og sundhedshjælper Gitte Jespersen har været til løncafé i FOA Nordjylland.
Social- og sundhedshjælper Gitte Jespersen har været til løncafé i FOA Nordjylland.
Foto: Inge-Marie Krøier

Lær om løn og få de penge du har krav på

Få styr på din lønseddel og regn selv ud om du får den løn du har krav på. Gør som Gitte – deltag i FOA Nordjyllands løncafé. Det gælder for medlemmer ansat efter overenskomst for social- og sundhedspersonale, husassistenter, omsorgs- og pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter på døgnarbejdstidsaftalen.

Let forståelig gennemgang
Vil du som nattevagt Gitte Jespersen have mere styr på din lønseddel, så er det nu du skal slå til for at blive undervist af FOA Nordjyllands eksperter på løn. Social- og sundhedshjælperen fortæller, at hun ved seneste løncafé oplevede en supergod gennemgang af lønsedlen, og det blev fremlagt på en måde, så hun og de øvrige på holdet let kunne forstå det.

Tænk sig - mange får for lidt i løn!
”Det jeg særligt fik styr på, var udregning af søgnehelligdagsfrihed (FO) og selvom et kursus på tre timer kan lyde af lang tid, så kunne vi sagtens have brugt mere,” fortæller Gitte. Hun var en smule overrasket over at konstatere, at mange FOA-medlemmer ikke får den løn de har krav på – eksempelvis når de ikke får løn for opskoling eller andre berettigede tillæg. ”Jeg håber ikke jeg kommer til at få for lidt i løn, da jeg ved, at der nu er helt styr på vagtplaner og løn, hvor jeg arbejder,” understreger social- og sundhedshjælperen.

Vær OBS når du skifter job
Gitte kender et FOA-medlem som har fået tilbagebetalt 50.000 kroner, da hun ikke havde fået den løn hun havde krav på. Fejlen skete som følge af et jobskifte, og medlemmet havde ikke fået de tillæg hun var berettiget til i den nye stilling. Vær opmærksom på det eller deltag i FOA Nordjyllands løncafé, så du kan få svar på dine spørgsmål om løn.

Det var første gang Gitte hørte om løn i FOA, og det handlede blandt andet om korrekt vagtplanlægning, pension, normperioder og FO-dage eller rettere sagt fejl i FO-dage. Ofte handler det også om opskoling eller tillæg som medlemmerne har krav på eller om normperioder som selvsagt ikke er ens for alle, og derfor kan være udfordrende at tjekke på en lønseddel. Gitte synes det var rigtig godt til den seneste løncafé, og hun deltager gerne igen, for at få helt styr på løn og særligt på udregning af søgnehelligdagsfrihed (FO).

Tre løncaféer i efteråret
I efteråret holder FOA Nordjylland igen løncafé, og vi opfordrer dig og dine kolleger til at tilmelde jer, så vi sikrer, at møderne bliver en realitet. Med undervisningen bliver du bedre klædt på til at læse lønsedlen og får en forståelse af, hvad du særligt skal tjekke, når du får den. Af og til oplever vi, at medlemmer som følge af en løncafé bliver opmærksomme på fejl i lønnen som betyder, at de ikke får den løn de har krav på.

Mødedatoer i efteråret 
25. september – Østerport - Aalborg Kommune (Silkeborg Løn)

03. oktober – Sydhavnsvej – Thisted og Morsø kommuner (KMD)

30. oktober – Østerport - Jammerbugt, Vesthimmerland og Rebild kommuner (KMD)

Husk dit NemID, når du tilmelder dig løncafé og andre aktiviteter i FOA Nordjylland

Skriv en kommentar på Facebook