Faglig ledelse og forråelsesrisikoen - Dorthe Birkmose - kun for ledere

Forråelse er en risiko i arbejdet på samme måde som stress og omsorgstræthed er en risiko. Forråelse handler om, at man som professionel kan gøre sig mere distanceret og hårdhudet end godt er.

Info om arrangementet

Kursusnummer: 9745212427
Tid: til
Sted: Virtuelt møde FOA Nordjylland
Målgruppe: Ledere/mellemledere - Faglige FOA-medlemmer
Ledige pladser 49
Tilmeldingsfrist: Tilmeldingsfristen er udløbet

Faglig ledelse, når presset bliver så stort, at forråelsesrisikoen opstår - Dorthe Birkmose
Forråelse er en overlevelsesstrategi, hvor man gradvist bliver mere og mere rå. Ikke fordi man trives med at være distanceret, ligeglad og uempatisk; men fordi man prøver at beskytte sig selv mod de psykiske belastninger i form af omsorgstræthed, afmagten over andres problemskabende adfærd og moralsk stress.

Der findes fem skridt væk fra forråelsen. Hvert skridt kræver at såvel medarbejdere som ledere tager deres del af ansvaret for at løse problemerne. Hvis forråelsen i perioder dukker op i personalegrupperne, skal problemerne frem i lyset så hurtigt som muligt. Ellers risikerer I, at forråelse bliver en del af kulturen. Det kræver psykologisk tryghed, hvor det er muligt at tale om fejl og fremsætte kritik uden at blive udskammet eller afvæbnet. Ellers kan I ikke finde de dybe løsninger, som kan gøre forråelsen som overlevelsesstrategi unødvendig.


Litteratur:
Birkmose, D. (2013): Når gode mennesker handler ondt – tabuet om forråelse. Syddansk Universitetsforlag.
Birkmose, D. (2017): Faglig ledelse er vigtigere nu end nogensinde.
Fra Bossen, J.S. (red.): Stress – et ledelsesansvar? Klædt på til ledelse 2017. FOA 2017.
Willig, R. (2016): Afvæbnet kritik. Om flexismens små doser af arsenik. Hans Reitzels Forlag. https://dorthebirkmose.dk/fotos/