Ny kampagne for efterløn

FOA: Stadig brug for den nuværende ordning, selv om antallet af FOA-efterlønnere falder.

Selv om færre FOA-medlemmer går på efterløn, er der stadig brug for den nuværende ordning, mener FOA.

Derfor indrykker forbundet i disse dage en annonce i en række lokale dagblade og gratisaviser med fem kvindelige medlemmer af FOA, der taler varmt for efterlønnen. Annoncen har blandt andet denne tekst:

”Det må være fair, at vi kan trække os fra arbejdsmarkedet, inden vi er gået helt i stykker. Ellers må politikerne jo forbyde at gøre rent, løfte børn, pleje ældre og alt det andet arbejde, der slider.”

Andel falder

De seneste tal for FOAs a-kasse viser, at andelen af de 60-64-årige, der er på efterløn, er faldende.

I juli 2007 var 17.638 FOAer på efterløn. Det svarer til 69,1 procent af de 60-64-årige. I juli i år var det 14.349 eller 60,3 procent. På de fem år er andelen faldet med 8,8 procentpoint.

”Det er glædeligt, at flere af vores medlemmer er så friske, at de kan arbejde længere. Men det ændrer ikke på, at der fortsat er rigtig mange, der har brug for at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet på en værdig måde,” siger FOAs næstformand Mona Striib til foa.dk.

Også for de 60-61-årige

Blandt de 60- og 61-årige FOA-medlemmer er andelen af efterlønnere nu på henholdsvis 33,7 og 44,4 procent. I 2007 var den på henholdsvis 44,8 og 57,6 procent.

Mona Striib afviser, at den faldende andel skulle retfærdiggøre, at det vil være i orden at skære efterlønsperioden ned fra de nuværende fem år til tre år, sådan som regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale har aftalt.

”Når man ved, hvor lidt tiltrækkende, det er økonomisk at gå på efterløn, når man er 60 eller 61 år, så viser tallene, at der er personer, der har hårdt brug for at kunne trække sig tilbage i den alder,” siger hun.