FTF vil ikke afskaffe efterløn

Vi bakker på ingen måde op om regeringens forslag om at afskaffe efterlønnen. Sådan lyder meldingen fra FTF-formand Bente Sorgenfrey. Men der er et men.

FTF, der rummer alt fra pædagoger over bio-analytikere til politifolk, optræder for tiden i medierne med meldinger om, at forbundet er åbne overfor reformer af efterlønnen. Overfor foa.dk understreger formand Bente Sorgenfrey dog, at alle ændringer er betinget af, at det er en del af trepartsforhandlinger – altså forhandlinger mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagforbundene.

”Det er garantien for, at en reform kan accepteres af medlemmerne,” siger Bente Sorgenfrey og fortsætter:

”Vi støtter ikke en afskaffelse af efterlønnen, men som led i en reformpakke kan ændringer blive aktuelle. Levealderen stiger, så der kan være grund til at kigge begge ordninger efter i sømmene (red. efterløn og førtidspension).”

Samtidig understreger hun, at FTF ikke mener, en ændret førtidspension kan stå i stedet for efterlønnen.

”Der er værdighed i den ordning, vi har i dag,” siger Bente Sorgenfrey.

Ingen arbejdskrav
Bente Sorgenfrey afviser også den model som blandt andet DF har foreslået, hvor adgangsbilletten er 40 år på arbejdsmarkedet.

”Vi er nød til at have generelle ordninger. Det er ikke altid afgørende, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet. Man kan være lige så nedslidt efter 35 år,” siger Bente Sorgenfrey.

Hun mener, at blandt andet at bedre arbejdsredskaber medvirker til at gøre arbejdet mindre fysisk belastende, mens større tidspres øger den psykiske belastning.

”Det er rigtigt uheldigt, hvis fagbevægelsen kommer ind i en diskussion om, hvilke faggrupper, der er mest nedslidte,” siger Bente Sorgenfrey.

Mange FTF-efterlønnere
Samlet set er 17.760 efterlønnere i dag medlemmer af en a-kasse under forbundet FTF. Det svarer hver syvende efterlønner.