Forslag: A-kasser skal ikke finde job

"Det rene vanvid", siger FOA om et forslag fra de radikale, der vil gøre det frivilligt for kommunerne, om a-kasserne skal være med til at skaffe ledige i arbejde.

A-kasserne skal ikke på samme måde som i dag være med til at skaffe job til ledige, mener de radikale.

I dag deles kommuner og a-kasser om opgaven i det første halve år, en person er ledig. Men fremover skal det være frivilligt for kommunerne, om a-kasserne skal være med, mener partiet.

”Vi vil gerne have eet sted, hvor ansvaret er placeret, og det er hos kommunen. Det giver en økonomisk tilskyndelse, fordi hvis det ikke lykkes at sætte folk i arbejde, så kommer kommunen til at betale en større del af forsørgelsen selv,” siger de radikales formand Margrethe Vestager til Ritzau.

”Det rene vanvid”

Forslaget vækker hovedrysten i FOA.

”Det er det rene vanvid. De radikale taler mod bedre vidende. Alle undersøgelser på dette område viser, at de eneste aktiveringsaktiviteter, der virker, er dem, der bygger på et forudgående kendskab til fagområdet, uddannelseskravene og beskæftigelsesmulighederne på kort og langt sigt. Den viden har a-kasserne, som har kontakten til både medlemmerne og til fagområdet. Det har kommunerne ikke,” siger FOAs næstformand Mona Striib til foa.dk.

”Fra det tidspunkt, hvor kommunerne fik ansvaret, er det kun gået ned ad bakke. Tænkningen om, at kommunerne får en højere refusion ved aktivering, har bare betydet, at ordinært ansatte er blevet fortrængt af ansatte med løntilskud,” siger hun.