A-kasser: Løkke vildleder om ledighed

Statsministeren påstår, at arbejdsløsheden under ham er lavere end nogensinde under Nyrup, men det passer ikke, siger A-kassernes brancheorganisation.


A-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen bruger misvisende tal, når han påstår, at ledigheden i dag er lavere end på noget tidspunkt under Nyrup.

”Formelt har Lars Løkke ret, når han bruger de tal, han har valgt. Men hans tal dækker ikke den reelle ledighed,” siger direktøren for AK-Samvirke Verner Sand Kirk til foa.dk.

Lars Løkke Rasmussen har fremsat påstanden ved flere lejligheder i valgkampen, blandt andet i en TV-duel med Helle Thorning-Schmidt fredag aften.

"Vi har en arbejdsløshed, der er lavere i dag under krisen, end den nogen dag var under Nyrup-regeringen," lød hans budskab.

Løkke-tal undervurderer

Det tal, Lars Løkke bruger, dækker den såkaldte nettoledighed, som fortæller, hvor mange mennesker, der modtager arbejdsløshedsdagpenge eller kontanthjælp, fordi de er ledige. Det tal er i dag på omkring 100.000 mod 120-130.000, da det var lavest under Nyrup.

”Men det giver ikke et dækkende billede af, hvor mange der faktisk er uden arbejde. Dels er der alle dem, der er i aktivering, på kurser m.v. De tæller ikke med i det tal, som Løkke bruger. Dertil kommer alle dem, der faktisk er uden job, men som hverken kan få dagpenge eller kontanthjælp, og som der er blevet rigtig mange flere af under Løkke. De er heller ikke med i hans tal,” siger Verner Sand Kirk.

AK-Samvirke har beregnet, at 40-60.000 personer i Danmark er ledige uden at få nogen form for offentlig forsørgelse.

OECD-tal modbeviser

De ledige uden offentlig forsørgelse og de ledige, der er i aktivering m.v., er med i den opgørelse, som den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD offentliggør hvert år efter at have spurgt mange tusinder - også i Danmark - hvad de laver.

Det seneste tal fra OECD dækker 2010, hvor 7,4 % blev registreret som ledige i Danmark. Til sammenligning var dette ledighedstal nede på 3,3 %, da det var lavest under daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

På den baggrund mener AK-Samvirke, at Lars Løkke Rasmussen bruger misvisende tal i sin argumentation.