FOA hilser respektpakke velkommen

Offentligt ansatte skal kunne udføre deres arbejde for fællesskabet uden at blive udsat for vold og trusler fra danskere, der er ved deres fulde fem. Det mener FOA.

”Jeg er glad for, at regeringen nu har spillet ud med den længe ventede respektpakke. Vi har brug for den del, der handler om at sende et signal til alle om, at offentligt ansatte udfører vigtige opgaver for fællesskabet, og at vold og trusler mod samfundets ansatte ikke er i orden,” siger Dennis Kristensen, formand for FOA. 

 

Respektpakken indeholder blandt andet, at også trusler på internettet og de sociale medier bliver strafbare. Samtidig forhøjes straffen for vold og trusler mod offentligt ansatte, når overgrebet sker i den offentligt ansattes fritid.

 

”Vi oplever desværre en generel forråelse i det danske samfund, som virkelig er bekymrende. Det rammer også offentligt ansatte, der passer deres arbejde. Det er jo helt absurd, at parkeringsvagter overfaldes, alene fordi de udskriver en parkeringsafgift, at ambulancer og brandbiler skal afvente politieskorte for at køre ind til akutte opgaver i særlige boligkvarterer, at personale på skadestuer må fjerne deres navneskilte osv.,”siger Dennis Kristensen.

 

FOA påpeger, at øgede straffe ikke i sig selv løser den voldsomme stigning i antallet af sager om vold og trusler mod offentligt ansatte. Men det sender et vigtigt signal.

 

”Vi bør alle sammen tage et ansvar for at vende bølgen af forråelse. Det handler om, hvilke værdier vi giver videre til vores egne børn, og hvilke værdier vi formidler ikke mindst i børnepasningen og folkeskolen. Borgerne skal selvfølgelig mødes med respekt, når de færdes i den offentlige sektor. Til gengæld skal de også udvise respekt for de offentlige ansatte, som de mødes af,” siger Dennis Kristensen.

 

FOA håber imidlertid, at respektpakken II kommer til at omfatte mere end hårdere straffe. En respektpakke bør både sigte på de, der ved, hvad de gør, når de truer eller angriber offentligt ansatte, som er tilfældet med denne respektpakke. Og på de, der ikke skal betragtes som voldsmænd, men alligevel ender med at skade ansatte i den offentlige velfærd og service.

 

Eksempelvis opfordrer FOA justitsministeren til at sikre, at de lokale politikredse etablerer en hurtig indsats til de arbejdspladser, der er særligt udsatte for vold og trusler, når de foretager et alarmopkald.