Kære ledelser på de danske fødegange

Åbent brev

For 5-6 år siden blev der udsendt store sparekrav til landets hospitaler. Regionalt blev besparelserne gennemført på forskellig vis. Blandt andet blev afskedigelser en konsekvens. Løn er – som I ved – den helt store udgiftspost, og det giver størst effekt i regnskabet.

Særligt hårdt gik det ud over social- og sundhedsassistenterne, og især på fødegangene gik det rigtig slemt for sig. Her valgte man at afskedige mange social- og sundhedsassistenter for så at ansætte jordemødre i stedet. Det skulle give effektivitet på den lange bane. ”Intelligent besparelse” kaldte man det.

Nu er der ikke ret mange social- og sundhedsassistenter tilbage på fødegangene, som jordemødrene næsten har fået for sig selv.

Det var en barsk oplevelse for social- og sundhedsassistenterne, der var glade for at arbejde på fødegangen, men de er nu videre i nye job, dog med ar på sjælen.

Det er synd for de fødende. De møder jordemødre, der ikke længere kan have 100 % fokus på den fødende kvinde.

Nu skal jordemoderen varetage alle de arbejdsopgaver, som social- og sundhedsassistenten før tog sig af. Disse opgaver består i klargøring og oprydning på fødestuerne. Opfyldning af procedurebakker, klargøring af den fødende ved akutte kejsersnit, transporter til operationsstue, støtte og vejlede den fødende ved bedøvelsen, sørge for at der altid er fyldt med op depotvarer, udføre og assistere ved diverse prøvetagninger, hjælpe til ved amning, sørge for mad og drikke til mor og far, observere for blødninger, hjælpe ved toiletbesøg, være sekretær de dage, hvor der ikke er dækning af den faste sekretær osv.

Alle disse opgaver har man nu valgt, at en jordemoder, med en universitetsuddannelse på 3,5 år, skal tage sig af. Det mener vi, er en fuldstændig tåbelig udnyttelse af jordemødrenes arbejdskraft.

Lad dem i stedet gøre det, de er uddannet til – at hjælpe børn til verden på den tryggeste måde, man kan ønske sig. Og lad så social- og sundhedsassistenterne gøre det, de er uddannet til, nemlig i det her tilfælde at assistere jordemoderen, så hendes hænder og kompetencer er frie til at tage imod børnene.

Situationen er lige nu sådan, at jordemødre på landets hospitaler er på grænsen til at bryde sammen af arbejdspresset. Det forudsagde FOA for 5-6 år siden. Vi har desværre fået ret.

Vi opfordrer derfor ledelserne på landets fødegange til at tænke sig bedre om, når de i fremtiden skal ansætte personale. Skal I bruge jordemødre, fint! Skal I bruge social- og sundhedsassistenter, så ansæt dem! Det princip hedder LEON-princippet (Laveste Effektiv Omkostnings Niveau). Det giver mening.

Med venlig hilsen

Tillidsrepræsentant for social- og sundhedsassistenterne på Fødegangen på OUH
Charlotte Carlsen, Glambækvej 8, 5550 Langeskov

Fællestillidsrepræsentant for social- og sundhedsassistenterne på OUH
Christina Bank, Nattergalen 7, 5270 Odense N