Gode toner i ny au pair aftale

FOA roser den nye aftale, der forbedrer au pairs vilkår på væsentlige områder. Der er dog stadig god plads til forbedringer.

Bedre forhold for au pairs i danske familier har længe stået højt på FOAs ønskeliste, og derfor lyder der mest ros til den ny aftale om au pair-ordningen mellem regeringen og DF, SF og Enhedslisten.

”Vi glæder os over, at regeringen og forligspartierne har lyttet til os, når vi har gjort opmærksom på problemerne i au pair-ordningen. Det er især meget glædeligt, at der nu er kommet faste rammer om au pairs muligheder for at skifte værtsfamilie, og det er positivt at de gravide au pairs sikres 2 måneders ophold efter fødslen,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Han er dog skuffet over, at aftalen ikke giver gravide au pairs samme rettigheder som alle andre gravide under selve graviditeten.

Aftalen indeholder også mere fritid - den ugentlige fridag bliver til halvanden fridag - og en udbygning af det tidsskema, som anviser hvilke arbejdsopgaver au pairen skal løse i hjemmet og hvornår de skal løses. Det kan hjælpe au pairs, der bliver pålagt for meget arbejde af familierne.

Au pairernes løn, de såkaldte lommepenge, skal fremover indbetales på en bankkonto hver måned. Det gør det lettere at dokumentere, om lønnen er betalt.

Aftalen indeholder også en lønstigning fra 3500 til 4000 kroner om måneden.

”Det er naturligvis positivt, at lønnen stiger, men den er stadig helt oldnordisk i sammenligning med resten af arbejdsmarkedet, selv hvis man regner kost og logi med,” siger Dennis Kristensen, der også påpeger et helt grundlæggende problem i au pair-ordningen, der ikke er rettet op på.

”Vi undrer os fortsat over den skizofreni, der ligger i au pair ordningen. Aftalen indledes med lyriske roser til den fine kulturudveksling, der ligger i et au pair-ophold, men når man når ned til aftalens konkrete indhold er det rent arbejdsmarked med løn, fritid og arbejdsvilkår. Det ville klæde Folketinget at tone rent flag og erkende, at au pairs er i landet for at arbejde og ikke meget andet,” siger Dennis Kristensen