Pressemeddelelse

Dagpengereform giver stress og ensomhed

Det er mere stressende at have mistet retten til sine dagpenge end at have et job. Det siger halvdelen af dem, der har mistet dagpengeretten i en ny undersøgelse, som FOA har fået lavet.

Regninger der ikke kan betales. Afbud til børnenes klassearrangementer. Ondt i maven og søvnløse nætter. Det er hverdagen for de tusinder af tidligere offentligt ansatte, der har mistet retten til dagpenge og i dag lever for betydelig færre penge end dagpenge.
 
Kun 37 procent af dem, der har mistet retten til deres dagpenge, er kommet tilbage i ordinær beskæftigelse. Resten lever af andre former for offentlig forsørgelse, fx uddannelsesydelse, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp eller andet. Og ledigheden går ikke kun ud over økonomien. Næsten 6 ud af10 siger, at ledigheden også påvirker deres liv i negativ retning. Det viser en undersøgelse, som Telemark har lavet for FOA.
 
"Undersøgelsen tegner et tydeligt billede af, at det er svært at være smidt ud af dagpengesystemet. Folk fortæller om ondt i maven, stress og depressioner og føler sig mere og mere isolerede," siger FOAs formand, Dennis Kristensen og fortsætter:
 
"Det har nogle enorme konsekvenser for folk at stå uden det økonomiske sikkerhedsnet, som dagpengesystemet normalt har fungeret som. Og det påvirker hele tilværelsen for de mange, det rammer. Når der ikke er råd til at deltage til børnenes klassearrangementer, og man isolerer sig, fordi man ikke kan invitere sine venner på middag, så har dagpengereformen fået en marginaliserende konsekvens, som er helt forkert."
 
FOA undrer sig derfor over, at regeringen stædigt holder fast i, at de nye dagpengeregler er de rette.
 
"Der er langt flere, der er blevet ramt af de strammere dagpengeregler, end regeringen havde forventet. Og de menneskelige konsekvenser er så store, at det er mig en gåde, hvordan regeringen kan se sig selv i øjnene," siger Dennis Kristensen.
 
"Når 6 ud af 10 af FOAs medlemmer stadig lever af offentlig forsørgelse efter, at de er smidt ud af dagpengesystemet, så er det jo fordi, at jobbene ikke er der," siger Dennis Kristensen.
 
Han peger på, at der i løbet af de seneste fem år er nedlagt mere end 35.000 stillinger i kommuner og regioner.
 
Telemarks undersøgelse er foretaget blandt 950 FOA medlemmer, der har mistet retten til deres dagpenge. I alt har 3328 medlemmer af FOAs A-kasse indtil videre mistet retten til deres dagpenge.

Læs undersøgelsen: Analyse af konsekvenserne af at være faldet ud af arbejdsmarkedet