Slut med sosu-buler

Et skræddersyet kørekursus skal nedbringe antallet af buler i hjemmeplejens biler. Sidste år kostede skaderne en kommune 1,2 millioner kroner.

250 social- og sundhedshjælpere og -assistenter i Assens skal nu på kørekursus. Baggrunden er, at kommunen sidste år havde skader på sine biler for 1,2 millioner kroner. 800.000 kom fra hjemmeplejens personale.

Derfor bliver social- og sundhedspersonalet nu sendt på et særligt tilrettelagt kursus. Her lærer ansatte at køre i snævre indkørsler, at bakke korrekt og at indstille spejlene rigtigt. Kørekurset skal gerne nedbringe antallet af småskader.

"Jeg har blandt andet lært at holde fokus, når jeg bakker. Altså at se på dét, jeg bakker hen imod, i stedet for at holde øje med dét, jeg gerne vil undgå at køre ind i," siger Karina Føhns Marthinsen til Fagbladet FOA.

Kurset giver sikkerhed

Den 35-årige social- og sundhedsassistent har haft kørekort i 11 år og har aldrig selv haft en skade. Men det har været tæt på. Især når hun på en travl nattevagt skal skynde sig videre fra en borger til den næste.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) afviser dog, at pressede kørelister er årsagen til de mange skader.

"Jeg anerkender, at vores ansatte arbejder hårdt. Men de mange småskader kommer netop, fordi bilerne bliver brugt så meget, som de gør. Jeg ser derfor kurset som en investering, der skal nedbringe antallet af skader og give vores medarbejdere en større sikkerhed bag rettet," siger han til Fagbladet FOA.

Har selv valgt indholdet
Personalet har selv efterspurgt, hvad de kunne gøre ved de mange skader, fortæller Gitte Schmidt, der er fællestillidsrepræsentant for sosu-ansatte i kommunen.

"Derfor er kurset også skræddersyet til dem, så de bliver undervist i lige præcis dét, de har behov for at vide mere om," siger Gitte Schmidt. 

Kurset koster kommunen omkring 100.000 kroner. Det vurderes at kunne give en besparelse på reparationer på 300.000 kroner om året fremover.