Niels ryger på kontanthjælp: Som at ligge foran en bulldozer

Niels Peder Nahmensen har været arbejdsløs i tre år, og har søgt job uden held. Til januar ryger han på kontanthjælp. Ny dagpengeløsning gavner ikke ham.

25. januar 2015 er et skæringspunkt for 52-årige Niels Peder Nahmensen. Den dag er det slut med arbejdsmarkedsydelsen, der er hans eneste indtægt. Det er en særlig ydelse til de ledige, der har opbrugt retten til dagpenge.

”Jeg føler, at jeg ligger foran en bulldozer. Den stoppede op da arbejdsmarkedsydelsen blev indført. Men bulldozeren fortsætter, og jeg bliver skubbet længere ud mod kanten og kontanthjælp,” fortæller Niels Peder Nahmensen til Fagbladet FOA.

I den nye finanslov er der indført endnu en redningsplanke til ledige, der opbruger retten til dagpenge. Den nye kontantydelse er på kontanthjælpsniveau. Men tusinder af ledige vil ikke få gavn af ydelsen, for den gælder først for de ledige, der mister arbejdsmarkedsydelsen i oktober 2015.

En af dem, der ikke får glæde af den nye kontantydelse, er 52-årige Niels Peder Nahmensen.

Pengepungen bliver ramt
25. januar ryger han derfor på kontanthjælp. Og det kan mærkes.

"Når jeg har betalt min husleje, forsikringer og hvad der ellers er, så er der stort set ikke mere tilbage. Så må jeg ned og samle flasker. Og så gør jeg det," siger han.

Bag sig har han et fyrre år langt arbejdsliv. Som 21-årig havde han ti års jubilæum på sin første arbejdsplads. Han har en lagerhandelsuddannelse, har arbejdet som portør og senere uddannet som sygehjælper. Men i 2011 blev han ramt af en depression og fik efter en sygemelding en fyreseddel.

Efter raskmeldingen har han forgæves søgt arbejde, over 200 jobansøgninger er det blevet til indtil videre.

”Jeg giver ikke op”
Senest har Niels Peder Nahmensen været tæt på at få et job som stationsbetjent hos DSB, hvor han skulle klargøre tog. Desværre dumpede han til en afgørende prøve.

”Det nytter ikke noget at gå helt i sort over et afslag. Til gengæld har jeg rammet ansøgningen til DSB ind, så jeg kan bruge den som skitse til nye ansøgninger,” fortæller han.

Og selvom den 25. januar kommer tættere på, har Niels Peder Nahmensen ikke mistet troen på at finde et job.

"Jeg bliver nødt til at tro på, at det lykkes. Jeg har ikke givet op," slår han fast.