To kvinder i et køkken
Når Marianne Sjelle (th.) har brug for at snakke, kan hun altid ringe til sin arbejdsmiljørepræsentant, Bente Johansen, der også gerne holder i hånd, når det er nødvendigt for at dæmpe angsten.
Foto: Jørgen True

Kolleger hjælper Marianne efter depression

Marianne Sjelle har været sygemeldt med depression 5-6 gange, men er hver gang kommet tilbage i arbejdstøjet takket være god støtte fra især arbejdsmiljørepræsentanten.

Opdateret 14. maj 2014.

Marianne Sjelle bryder grædende sammen. Hun er lige mødt ind på morgenvagt på plejecentret Lillevang i Farum, hvor hun på daværende tidspunkt har været ansat i tre år som social- og sundhedshjælper.

"Jeg begyndte at græde hæmningsløst. Min leder ringede efter Bente og bad hende om at komme med det samme. Bente er min livline," siger Marianne Sjelle og kigger med smilende øjne på sin arbejdsmiljørepræsentant, Bente Johansen.

I dag er det ved at være fire år siden, Marianne Sjelle første gang blev ramt af et angstanfald og gik ned med en depression. I første omgang blev hun sygemeldt i 14 dage, hvor tårerne bare blev ved med at piske ned over kinderne. Efter to uger var Marianne Sjelle stadig ikke klar til at vende tilbage på jobbet.

"Bente sagde til mig, at jeg skulle ringe, når jeg var blevet klar til at snakke. Det gjorde jeg efter tre måneder," siger Marianne Sjelle.

Læs mere: Tema om psykisk sårbare kolleger

Åben om sygdom
Bente Johansen er klar til at lytte, når hendes andre kolleger har brug for det. Hun holder også gerne i hånd, når det er tiltrængt.

"Jeg kan se på Marianne, når hun ikke har det godt. Med kærlighed og omsorg kommer vi langt," siger Bente Johansen.

Siden Marianne Sjelle første gang gik ned med flaget, har hun været sygemeldt fem-seks gange i mellem 14 dage og tre måneder hver gang. Hun har valgt at være helt åben om sin sygdom.

"Jeg har kun mødt omsorg og støtte. Jeg plejer at sige, at jeg er så privilegeret, at jeg ikke går på arbejde med mine kolleger. Jeg går på arbejde med mine venner," lyder det fra Marianne Sjelle.

Et skulderklap
Skulle det ske, at hun må melde sig syg igen, sidder Bente Johansen klar ved telefonen med en ekstra livline.

"Når Marianne er så ked af det, at hun ikke kan rumme sig selv, så kan hun heller ikke rumme os andre. Derfor er det hende, der skal ringe til mig, når hun er klar til at snakke," siger Bente Johansen.

Som tak for hjælpen har Marianne Sjelle indstillet Bente Johansen til at få et skulderklap fra Furesø Kommune. Det udløste en buket blomster og en check på 500 kroner.

"Når man får en jyde som ven, har man en ven for livet," siger Bente Johansen.

Læs også: Hver tiende holder psykisk sygdom hemmelig