Sosu-uddannelse populær blandt nydanskere

For mange med indvandrer og efterkommer baggrund er uddannelsen til sosu-hjælper en vej ind på det danske arbejdsmarked.

17 procent af FOAs elevmedlemmer er indvandrere eller efterkommere, viser en ny opgørelse, som bygger på oplysninger fra Danmarks Statistik og FOAs medlemsregister.

Det er især uddannelsen til social- og sundhedshjælper, der er populær blandt nydanskere, skriver Fagbladet FOA. For mange er den uddannelse en vej ind på det danske arbejdsmarked:

”Jeg synes, uddannelsen er en god måde at blive integreret på,” siger Mun Ntoh Kang til bladet. Hun kom til Danmark fra Cameroun for tre år siden og går på social- og sundhedsskolen SOSU C i Herlev. Her er der elever fra fire kontinenter i hendes klasse.

Også sosu-hjælperelev Dona Salazar Petersen fra Filippinerne ser potentialet i uddannelsen.

”Jeg har valgt sosu-uddannelsen, fordi jeg gerne vil arbejde med ældre mennesker. Og fordi det er vigtigt for mig at være aktiv i det danske samfund,” siger hun.

Dobbelt så stor ledighed
Selve det at uddanne sig er dog ingen garanti for at få job inden for faget, når man er indvandrer eller efterkommer.

21,4 procent af FOAs medlemmer med indvandrer- eller efterkommer baggrund fra ikke-vestlige lande er berørt af ledighed, mens det for medlemmer med dansk oprindelse er 11,2 procent.

Flere nydanskere i FOA
Siden 2008 har FOA haft en stigning på 30 procent i antallet af medlemmer, som er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, mens der er sket et fald i antallet af medlemmer fra Norge og Sverige.

Hver 10. af FOAs erhvervsaktive medlemmer er indvandrer eller efterkommer. De fleste stammer fra ikke-vestlige lande med Tyrkiet på førstepladsen.

Ud over social- og sundhedsfaget er det især inden for rengøring, at der er mange indvandrere og efterkommere. Andelen er størst i de københavnske afdelinger. I kost-service-afdelingen FOA/KLS er 45 procent af medlemmerne indvandrere eller efterkommere. I sosu-afdelingen er det 20 procent.