Skal arbejdsgiverne lettere kunne ændre din arbejdstid?

Meget tyder på, at arbejdsgiverne vil kræve mere fleksibel arbejdstid, når FOA i 2015 skal forhandle overenskomsterne på det offentlige område. Men hvad mener du? Svar på et spørgsmål om fleksibel arbejdstid i boksen til højre.

Under overenskomstforhandlingerne i 2015 vil de offentlige arbejdsgivere sandsynligvis kræve, at de lettere og billigere end i dag skal kunne ændre folks arbejdstid.

Regeringens vækstplan siger direkte, at en ”modernisering af den offentlige sektor skal frigøre 12 mia. kr. frem mod 2020”, og at det blandt andet skal ske ved at have fokus på ”arbejdstidsregler og arbejdsforhold i det offentlige”. Og senest har produktivitetskommissionen peget på noget tilsvarende.

Det kan ske ved at afskaffe de fleste centrale arbejdstidsregler, så det er lokale forhandlinger med de enkelte tillidsrepræsentanter eller måske endda de enkelte medarbejdere, som for eksempel afgør, hvornår en arbejdsgiver skal betale for at ændre arbejdstiden.

Omvendt oplever mange FOA-medlemmer allerede i dag, at deres overenskomster er rigeligt fleksible, fordi arbejdsgiverne gratis kan ændre folks arbejdstid, hvis de varsler ændringerne blot fire døgn før, selvom den slags ændringer kan gøre det svært for mange at få deres privatliv til at fungere. Det kan føre til krav om, at det skal være sværere og dyrere for arbejdsgiverne at ændre arbejdstiden.