Deltag i undersøgelse: Koster arbejdsgiverne rundt med dig og din arbejdstid?

FOA Århus hører ofte om arbejdsgivere, der med kort varsel ændrer de ansattes arbejdstid. Men hvor udbredt er fænomenet? Det vil FOA Århus gerne vide, og derfor beder vi dig besvare spørgsmålet i boksen til højre.

Det er svært at have et privatliv med familie, venner og fritidsinteresser, hvis man ikke ved, hvornår man skal arbejde, og hvornår man har fri. Derfor bekymrer det FOA Århus, at fagforeningen oftere og oftere hører om arbejdsgivere, der koster rundt med de ansatte og deres arbejdstid. Og det kan ske på flere måder.

Nogle arbejdsgivere inddrager med kort varsel fridage og placerer vagter på nye tidspunkter. De udnytter her, at det på mange FOA-overenskomster er gratis at ændre arbejdstiden, hvis det sker med mindst fire dages varsel, og at det er forholdsvist billigt at ændre arbejdstiden med et kortere varsel.

En anden måde kan være, at arbejdsgiveren ansætter folk på deltid - helt ned til 8 timer pr. uge - og så løbende tilbyder de deltidsansatte løse vagter efter arbejdsgiverens behov. Og da de løse vagter kan udgøre en stor del af den reelle arbejdstid og give en stor del af lønnen, så kan de ansatte vanskeligt sige nej til de løse vagter og kender derfor kun deres arbejdstid med meget kort varsel.

FOA Århus vil gerne vide, hvor udbredt det er, at arbejdsgiverne ændrer medlemmernes arbejdstid – enten ved at flytte fritid og vagter eller ved at tilbyde deltidsansatte ekstra-vagter. Og derfor beder vi dig besvare spørgsmålet i boksen til højre.

Meget tyder nemlig på, at arbejdsgiverne til overenskomstforhandlingerne næste år vil kræve mere fleksible arbejdstidsregler, og det er derfor nyttigt at vide, hvor meget fleksibilitet arbejdsgiverne allerede nu kræver af FOA-medlemmerne.