Ældrereform og OK24

Regeringen er kommet med sit udspil til en ældrereform, og OK24-forhandlingerne er i fuld gang.

Næsten et par år efter det sidste folketingsvalg, kommer den ventede ældrereform. Regeringens udspil tager udgangspunkt i selvbestemmelse for den ældre, tillid til medarbejderne, den borgernære ledelse og lokale fællesskaber i tæt samspil med pårørende og civilsamfund. Der er mange gode intentioner med udspillet, men forudsætningen er, at man kan rekruttere og fastholde kompetente medarbejdere - Også med tanke på arbejdsmiljø og arbejdspres. Det er dog svært at se behovet for lokalplejehjem. Og vil Friplejehjem og Lokalplejehjem være lige forpligtede til at rumme alle borgere? Vil vi få skabt (større) ulighed på området?

Hvis spændetrøjerne på de kommunale plejehjem blev løsnet, var der mere frihed på det enkelte kommunale plejehjem til at udvikle det væk fra new public manegement. Men det vil kræve økonomien lagt tilbage og mindre kommunalpolitisk styring.
I FOA Vest har haft besøg af lokale folketingsmedlemmer, som har lyttet til vores bud på fordele og ulemper ved den nye regeringsudspil til ældrereformen.

OK24
Vi er også i gang med at forberede os på OK24. Vi ser på udtagelse af arbejdspladser i tilfælde af konflikt. Der kaldes ind til møder, når vi ved, hvilke arbejdspladser, som kommer ”i spil.”
Overenskomstforhandlingerne er godt i gang og vi ser spændte frem mod rammen, som fastsættes, når staten lander den første aftale. En reallønsfremgang er et must. FOA er allerede i gang med forhandlinger på alle delområder og afventer gennembruddet på statens område.