MED-indflydelse og MED-bestemmelse på alle niveauer

MED-systemet sikrer medarbejderne medindflydelse og medbestemmelse

MED er en forkortelse for medindflydelse og medbestemmelse. Det betyder i praksis, at ledelse og medarbejdere har pligt til at drøfte alle de ting, der har betydning for arbejdsforhold, personaleforhold og arbejdsmiljø.

MED-systemet er i Varde Kommune bygget op i tre niveauer med hver sine udvalg. Der er 4 LOKAL-MED på ældreområdet, 4 FÆLLES-MED og 1 HOVED-MED.

På det lokale plan

I Varde Kommune er der 4 LOKAL-MED – 1 under hjemmeplejen, 1 under ældrecentrene, 1 under demensområdet og 1 under sygeplejen. I hver enkel LOKAL-MED sidder alle tillidsrepræsentanter og 1 – 2 arbejdsmiljørepræsentanter for medarbejderne og fra ledelsens side sidder områdelederen, souschefen og nogle teamledere.

LOKAL-MED diskuterer alle spørgsmål om for eksempel personale, ferie, beklædning og orlov. Dertil kommer, at udvalget laver høringssvar til det kommunale budget og andet, der sendes i høring.

En af de rutinerede kræfter i MED-arbejdet i Varde Kommune er Hanne Jespersen som TR/FTR sidder hun med i alle MED-udvalg. Hun kom med i LOKAL-MED i år 2000 og har siddet med i HOVED-MED de sidste 5 – 6 år.

- Det giver mig et godt overblik at være med i alle tre udvalg, og jeg har mulighed for at tage sager op på alle niveauer, så vi får set på problemstillingen både i LOKAL-MED og de andre udvalg, hvis det er nødvendigt, forklarer hun.

Tværfagligt samarbejde

Næste lag i MED-systemet er FÆLLES-MED, som der er 4 stk. af i Varde Kommune. I disse udvalg er blandt andet TR og FTR-medlemmer, og ledelsen er repræsenteret ved en områdedirektør som for eksempel direktøren for Social og Sundhed samt andre områdeledere.

Hvor LOKAL-MED er koncentreret om den enkelte arbejdsplads, så er FÆLLES-MED meget rettet mod det tværfaglige samarbejde – Det kan for eksempel være en seniorpolitik eller fastholdelse og rekruttering af medarbejderne.

FÆLLES-MED har ikke beslutningskompetence, men det kan sende spørgsmål videre til LOKAL-MED

- Måske er det en fordel, at FÆLLES-MED ikke har beslutningskompetence, for det giver en bedre plads til dialog, siger Hanne Jespersen og nævner som eksempel den ny organisering på ældreområdet eller pedellerne som fik nye opgaver i forbindelse med, at de blev flyttet til ejendomscenteret.

Op i helikopteren

I HOVED-MED ser man det hele fra oven. HOVED-MEDs opgave er at arbejde med de overordnede politikker for alle medarbejdere i kommunen. Det kan for eksempel være spørgsmål om tjenestefri, røgfri arbejdstid eller en seniorordning. HOVED-MED laver også den lokale MED-aftale, som gælder for alle tre niveauer i MED-systemet.

I HOVED-MED er medarbejderne repræsenteret af alle FTR og enkelte TR mens ledelsen er repræsenteret ved kommunaldirektøren, direktører for områderne, enkelte områdeledere, personalechefen og arbejdsmiljøkoodinatoren.

Hanne Jespersen er glad for at være med på alle tre niveauer i MED-systemet, og selvom systemet kan lyde tungt at arbejde med, så mener hun, at det giver resultater.

- Jeg synes, at det fungerer – MED-systemet giver os netop medindflydelse og medbestemmelse på alle niveauer, forklarer hun.