Trods mangel på arbejdskraft sidder kommunerne klar med sparekniven

I sparetider er det vigtigt at holde øje med, hvordan personaleressourcerne bliver forvaltet - Det er årets arbejdsplads et godt eksempel på.

Forhåbentlig har langt de fleste af jer holdt jeres hovedferie – enten tre ugers samlet eller en opdelt ferie, så I har haft mulighed for at holde ferie med familien. Der har i år været stor fokus på manglen på arbejdskraft, og dermed også muligheden for at få afløsere hen over sommerferien. Nogle steder er det lykkedes at få det til at hænge fint sammen, og andre steder har det faste personale været meget udfordret af manglende/udeblevne afløsere. Der er ingen tvivl om, at man stort set på alle områder mangler faguddannet personale.

Samtidigt er der stort set i alle kommuner lagt op til besparelser på velfærdsområderne. Der for er det vigtigt at have for øje, hvordan man bedst muligt forvalter personaleressourcerne samtidigt med, at personalevilkårene tilgodeses.

Vi har netop været ude at fejre Nordenskov Hjemmepleje som årets arbejdsplads i FOA Vest. Hvad er det så Nordenskov Hjemmepleje gør, som skiller sig ud fra andre arbejdspladser både rekrutteringsmæssigt og arbejdsmiljømæssigt?

FOA Vest har mange gange italesat, at egen indflydelse på eget arbejde er en vigtig værdi. I Nordenskov Hjemmepleje er de med til selv – indenfor nogle rammer og ansvar – at planlægge egen arbejdstid. Kørelisterne er tilpasset med tid og opgaver således, at de ikke opleves stressende. Ligeledes en tilgængelig teamleder, som gør, at medarbejderne altid kan komme i kontakt med hende, hvis der er noget, som skal løses.

Nordenskov Hjemmepleje har ikke brugt vikarer siden 2017, hvilket er enestående. Der er ikke et anderledes budget for denne arbejdsplads, men ved ovennævnte tiltag og personale nok til at være selvdækkende, får sygefravær og medarbejdertilfredshed en helt anden klang. I modsætning til mange tilsvarende arbejdspladser, som har svært ved at rekruttere arbejdskraft, får denne arbejdsplads uopfordrede ansøgninger

Jeg håber, at arbejdspladserne bredt i kommunerne i vores dækningsområde ser ind i, hvad det er som kan få en arbejdsplads til at lykkes med økonomi, ressourcer og arbejdsglæde. Især nu hvor de enkelte byråd og regionen sidder med budgetterne og sparekniven.